Bild
Nästa artikel
Tjälskott och vägproblem på Trafikverkets karta

Tjälskott och vägproblem på Trafikverkets karta

NYHETER

Varje vår är det dags för tjälskott, potthål och andra problem med vägbeläggningen. Vill du hålla koll på situationen kollar du in Trafikverkets karta!

Som många vet så är risken för tjälskott stor efter det att temperaturen har pendlat runt nollstrecket under vintern. Eftersom is tar mer plats än vatten gör det att vägen expanderar och lyfts när den fryser. Under tjällossningen tinar vägen och återgår till ursprunglig nivå och i vissa fall kan då skador uppstå på vägen. Hur mycket tjälen lyfter vägen beror på flera faktorer – hur mycket det har regnat på hösten, hur kallt det är och hur länge det varit kallt, hur mycket det har snöat och hur snabbt temperaturen stiger på våren. Generellt ger långa och kalla vintrar större påverkan och vägar med äldre beläggning är känsligare än nya.

En annan nyckfull vägskada är så kallade potthål. På vintern utvecklas potthål när vatten tränger ner i små porer och håligheter samtidigt som temperaturen pendlar runt noll. När vattnet fryser och tinar om vartannat, spränger den expanderande isen sönder håligheten och gör den större.

Trafikverkets entreprenörer inspekterar regelbundet det statliga vägnätet, från tre gånger per vecka för de största vägarna till en gång var 14:e dag för de minsta. Trafikverket förebygger och åtgärdar partier där det finns risk för tjälskador innan de uppstår. Genom att hålla vägarna fria från sprickor och hål minskas inträngning av vatten.

När Trafikverket får kännedom om trafikfarliga brister varnar vi trafikanterna och lagar hål, spår och sprickor så snabbt som möjligt men under den värsta tjällossningsperioden kan det även bli nödvändigt att tillfälligt sätta ner vägars bärighet.


På ingångssidan på Trafikverkets webbplats finns under Trafikinformation väg en karta som visar vilka vägar som har bärighetsnedsättningar på grund av tjälskador och tjällossning. Den aktuella kartvyn visar både tjälskador och restriktioner för vägar.

Trafikinformation väg, vy tjälskador, nedsatt bärighet samt restriktioner 

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.