Nästa artikel
Tofta strands camping ska kanske bli hotell och spa
NYHETER

Tofta strands camping ska kanske bli hotell och spa

Publicerad 7 september 2020 (uppdaterad 7 september 2020)
Tofta strands camping har under många år varit en populär plats för camping där bland annat Sunes sommar spelats in men nu ska där istället bli hotell, bungalows och spa.
I det nya detaljplaneförslaget för Tofta Strand på Gotland föreslås att det byggs ett 18 meter högt hotell, 30 bungalows, flerbostadshus med 150-talet lägenheter samt 10 strandvillor på en platsen som förra året utsågs till Nordens bästa strand av Allt om Resor. Detta vill entreprenörerna Patrik Rees, Johnny Ruthström och Johan Gate som 2017 förvärvade hela Tofta Camping med tillhörande områden utveckla.

Det här blir den enskilt största satsningen i Sverige sett som destinationsutveckling om man bortser från jättestora enskilda hotell och utvecklingen i Åre och Sälen. Hela projektet innebär investeringar på 800 miljoner kronor.

Intresset för deras stora planer och på försommaren på ett möte med Toftaborna och intresset har varit stort. Sedan dess har mycket tall och buskage röjts för att få dagens fina vy men camping och friluftsliv kommer vara ett minne blott om exploatörernas avsikt att omvandla Tofta Strands klassiska camping till en het strandort genomförs. Idag finns plats för omkring 250 husvagnar och husbilar samt 40-50 tält.

Redan 2021 kommer en restaurang vid strandkanten att stå klar och inom tre år vill man riva strandklubben för att bygga ett spahotell med 150 rum, en satsning som backas upp av NHR, Petter Stordalens grupp av fristående hotell. Det blir en omvandling från klassiskt campingparadis till het strandort där flera företag på orten gått ihop, bland dem restaurang Broman & Son i Gnisvärd, hotell Toftagården och restaurang Trattoria Bella. 

Totalt planeras det för ca 1000 nya bäddplatser. Det finns redan motsvarande erfarenheter från andra platser på Gotland där strandnära turistområden bebyggts med bostadsrätter. I så fall omvandlas dessa turistområden nära stranden i grunden och blir betydligt mer privata.

Alla är dock inte positiva till exploateringen då den föreslagna detaljplanen skulle förstöra värdefulla naturvärden som finns samt inskränka på allas rätt att vara på stranden och nyttja allemansrätten.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.