Nästa artikel
Toppmöte om trafiksäkerhet i Stockholm
NYHETER

Toppmöte om trafiksäkerhet i Stockholm

Publicerad 18 februari 2020 (uppdaterad 18 februari 2020)
1 700 delegater från 140 länder träffas den 19-20 februari till den tredje globala trafiksäkerhetskonferensen. Delegaterna är ministrar, forskare och representanter för näringsliv, institutioner och offentlig verksamhet.

Konferensen anordnas av Sverige i samarbete med världshälsoorganisationen WHO. Kung Carl XVI Gustaf och infrastrukturminister Tomas Eneroth inleder dagarna som har global trafiksäkerhet i fokus, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Varje dag omkommer 3 700 personer i trafikolyckor i världen och olyckstalen ökar. Trafikolyckor, som VTI beskriver som en epedemi, är i dag den åttonde vanligaste dödsorsaken globalt sett och den allra vanligaste bland barn och unga i åldrarna 5-29 år.

– Nu får vi se trafiksäkerhetsfrågan i en större kontext på svensk mark, med FN i ryggen, det är stort. Vägtrafiken är ett hot mot den globala folkhälsan, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.

Konferensen ska utvärdera FN:s globala plan ”Decade of Action for Road Safety 2011-2020”, och är ett avstamp för det fortsatta trafiksäkerhetsarbetet. Temat är ”Achieving Global Goals 2030”.

Föreläsarna är ledande internationella experter. Det går att följa live-sändningar från många av föredragen på webbplatsen www.roadsafetysweden.com. Sändningarna börjar klockan 9.00 den 19 februari men kan även ses i efterhand.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.