Bild
Nästa artikel
Toyotas säkerhetssystem TSS P har en radar som ger bilen adaptiv farthållare.
Toyotas säkerhetssystem TSS P har en radar som ger bilen adaptiv farthållare.

Toyota lovar autobroms till flera modeller

NYHETER

Toyota släpper nu uppgifter om sina nya förarstödsystem. Till 2017 ska nära alla bilar från tillverkaren finnas med billig autobroms.

Toyota meddelar att årets version av Toyota RAV4 och nya Lexus RX blir två av de första modellerna att utrustas med förarstödsystemen under samlingsnamnet Toyota Safety Sense (TSS).

För Toyotamodellerna kommer TSS i två utföranden. TSS C, för kompaktare och billigare modeller, styrs av kamera- och laserteknik vilket möjliggör autobroms, vingelvarnare och automatisk helljusavbländning. Autobromsen varnar föraren med ljus- och ljudsignaler och om föraren inte uppmärksammar dessa bromsar bilen automatiskt för hinder i hastigheter mellan 10– 80 km/tim. Farten beräknas kunna reduceras med 30 km/tim. Priset för TSS som tillval för modellerna i USA uppges vara från cirka 2 700 kronor, något pris för europeiska marknaden finns ännu inte.

TSS P kombinerar kamera- och radarteknik men erbjuds bara till Toyotas större och dyrare modeller. Systemet möjliggör autobroms mellan 10 km/tim till bilens toppfart och kan likt TSS C sänka hastigheten med 30 km/tim. TSS P:s radarenhet innebär även ett bilen kan upptäcka och bromsa för fotgängare i hastigheter mellan 10–80 km/tim. Bilar med detta system har även adaptiv farthållare utöver vingelvarnare och automatisk helljusavbländning. TSS P ska kosta från cirka 4 600 kronor när det lanseras i USA.

För Lexusbilar kallar Toyota systemet för Lexus Safety System (LSS). Av de uppgifter som hittills släppts om LSS framgår att det bygger på samma teknik och erbjuder samma funktioner som TSS P.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.