Nästa artikel
Trafikböter kan bli digitala
NYHETER

Trafikböter kan bli digitala

Publicerad 25 januari 2018 (uppdaterad 25 januari 2018)
Regeringen vill att vi ska kunna godkänna bland annat strafförelägganden som böter för fortkörning elektroniskt. Därigenom menar regeringen att hanteringen skulle bli både enklare och billigare.

Den digitala hanteringen kommer att kunna gälla en rad trafikbrott skriver TT. Regeringens lagrådsremiss, som just nu behandlas, handlar om att domstolar, polisen och kronofogden får, men inte tvingas, gå över till digital hantering av underskrifter, strafförelägganden och ärenden med ordningsbot. För att säkerställa att rätt person skriver under kommer troligen mobilt bank-id att användas. Polisen skulle kunna ha systemet igång redan till hösten.

Den digitala ordningsboten för exempelvis en fortkörning ska kunna utfärdas på plats av polisen och den som får straffet kan direkt godkänna denna. Dagens system med papper är mycket arbetskrävande och förändringen skulle spara mycket tid för myndigheterna.

– Vi har över 70 000 strafförelägganden och över 300 000 förelägganden om ordningsbot varje år, det kan vara trafikförseelser och annat, säger Morgan Johansson.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.