Bild
Nästa artikel
Trafikbuller kopplat till övervikt

Trafikbuller kopplat till övervikt

NYHETER

En ny rapport visar att boende nära mycket trafikbuller får ett större midjemått.

Att buller är hälsomässigt problematiskt har påvisats i ett antal studier, bland annat ger det ökad risk för hjärtinfarkt och orsakar störningar som leder till stress. En ny rapport, som följt cirka 5 000 personer i fem kommuner i Storstockholm, visar att trafikbuller även bidrar till övervikt, rapporterar TT. 

– Att det framför allt är midjemåttet som ökar är ett tecken på att problemet är stressrelaterat. Övervikt som har med stressmekanismer att göra ger mera bukfetma, säger Göran Pershagen, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet till TT. 

I Sverige är riktvärdet att buller från vägtrafik inte för överstiga 60 decibel, medan WHO istället förespråkar 50 decibel. Ett annat forskningsfynd som lyfts fram är att lågt buller nu stör fler än tidigare, utan att bullret har ökat. 

– Både störning och sömnstörning sker vid lägre nivåer idag. Det är tydligast för flygbuller, men gäller även buller från tåg. Vi forskare vet inte varför. Men man kan tänka sig att om det finns en högre allmän stressbelastning, så kan det leda till att även buller upplevs som mera störande. Det är inte osannolikt, säger Kerstin Persson Waye, professor i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet till TT. 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.