Bild
Nästa artikel

Trafikportaler stoppar husbilar och husvagnar

NYHETER

När ett problem ska lösas skapar det ofta nya och så är fallet när flera kommuner sätter upp trafikportaler, en högt placerad bom för att hindra större fordon från att passera. Sigtuna stänger på så sätt tre parkeringar för husbilar och husvagnar.

Sigtuna kommun har tidigare noterat att obehöriga fordon som enligt deras hemsida tillhör oseriösa hantverkare valt att "bosätta" sig på en del parkeringsytor under en längre period, något som påverkat möjligheten för besökande att parkera. Motsvarande problem har uppstått på en rad rastplatser. För att även de som har verksamheter samt rör sig i områdena ska känna sig trygga har trafikportaler satts upp, en lösning som visat sig vara effektiv i andra kommuner enligt kommunens pressmeddelande.

Vid Råbergshallen i Rosersberg, Steningebadet och Sjudargårdsbadet har det nu placerats trafikportaler. Syftet är att förhindra obehöriga fordon att belägra allmänna parkeringsplatser.

- Det är jättebra att trafikportalerna nu kommit på plats men det är egentligen synd att de behövs. Nu kan otillåten uppställning av husvagnar och andra större fordon stoppas på ett enkelt sätt. En annan fördel är att problemet med nedskräpningen kommer att minska vilket i sin tur sänker kommunens städkostnader, säger Ronnie Lundin (S) vice ordförande i Bygg och trafiknämnden och Marie Axelsson ( S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Det trista i sammanhanget är att det även stoppar normala semesterfirare som kommer med höga fordon. Om utvecklingen fortsätter och allt fler kommuner använder sig av tekniken kommer åtkomsten till parkeringar i tillhörande exempelvis badsjöar att begränsa utbudet för de med husbil och husvagn. För tyvärr är inte Sigtuna ensamma om denna lösning på problemet.

I just Sigtunas fall finns dock möjligheten för husbilar att utnyttja ställplatsen vid hamnen och sedan promenera en kvart för att nå badplatsen.

Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Tage Skoog
2017-06-04 09:37

Husbilsfolket är en stark köpgrupp. Vill inte Sigtuna eller andra ha oss som affärsunderlag så är saken enkel. Vi bojkottar kommunen. Kör deras stad förbi.

#2
Senioranders
2017-06-06 19:16

Jäpp. Vill kommunerna stänga oss husbilsåkare ute, ja då har de lyckats med detta. Vi har i alla tider alltid handlat i de städer/platser vi har övernattat. Handlat ordentligt. Nu åker vi vidare till andra kommuner som inte sätter upp dessa hinder.
Om det vore nån stake i kommunerna skulle de enkelt kunna åtgärda de där "asfaltläggarna o andra" genom att helt enkelt ta fram en traktor med plog eller ett fordon med schaktblad framtill. Sen talar man om för de oönskade som skitar ner att om 10 minuter kommer maskinerna och och bara plogar bort skiten.
Precis så gjorde en lantbrukare för en tid sedan på Öland när dessa individer campat på hans åker med alla sina fordon och
dessutom svinat ner. Han sa till den att jag kommer med traktor och plog om 15 minuter. Är ni inte borta bara plöjer jag rakt fram.
Tro inte att drägget var borta när han återkom. Han bara plöjde rätt över alltihopa och drägget fick bråttom att rädda vad som räddas kunde.

Sen skulle de göra en polisanmälan. Då frågade polisen om de först fick en varning att flytta. JO, sa de men så kan han väl ändå inte göra. Det kan han visst, sa polisen. Det är hans mark och han varnade er.

Tänk om det kunde vara lite stake i kommunerna och göra sammaledes.
Kommunernas handlare skulle återfå husbilsfolket och öka sin omsättning.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.