Nästa artikel
Trafikportaler stoppar husbilar och husvagnar
NYHETER

Trafikportaler stoppar husbilar och husvagnar

Publicerad 31 maj 2017 (uppdaterad 3 november 2019)
När ett problem ska lösas skapar det ofta nya och så är fallet när flera kommuner sätter upp trafikportaler, en högt placerad bom för att hindra större fordon från att passera. Sigtuna stänger på så sätt tre parkeringar för husbilar och husvagnar.

Sigtuna kommun har tidigare noterat att obehöriga fordon som enligt deras hemsida tillhör oseriösa hantverkare valt att "bosätta" sig på en del parkeringsytor under en längre period, något som påverkat möjligheten för besökande att parkera. Motsvarande problem har uppstått på en rad rastplatser. För att även de som har verksamheter samt rör sig i områdena ska känna sig trygga har trafikportaler satts upp, en lösning som visat sig vara effektiv i andra kommuner enligt kommunens pressmeddelande.

Vid Råbergshallen i Rosersberg, Steningebadet och Sjudargårdsbadet har det nu placerats trafikportaler. Syftet är att förhindra obehöriga fordon att belägra allmänna parkeringsplatser.

- Det är jättebra att trafikportalerna nu kommit på plats men det är egentligen synd att de behövs. Nu kan otillåten uppställning av husvagnar och andra större fordon stoppas på ett enkelt sätt. En annan fördel är att problemet med nedskräpningen kommer att minska vilket i sin tur sänker kommunens städkostnader, säger Ronnie Lundin (S) vice ordförande i Bygg och trafiknämnden och Marie Axelsson ( S) ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Det trista i sammanhanget är att det även stoppar normala semesterfirare som kommer med höga fordon. Om utvecklingen fortsätter och allt fler kommuner använder sig av tekniken kommer åtkomsten till parkeringar i tillhörande exempelvis badsjöar att begränsa utbudet för de med husbil och husvagn. För tyvärr är inte Sigtuna ensamma om denna lösning på problemet.

I just Sigtunas fall finns dock möjligheten för husbilar att utnyttja ställplatsen vid hamnen och sedan promenera en kvart för att nå badplatsen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.