Bild
Nästa artikel
Trafikverket anmält för diskriminering

Trafikverket anmält för diskriminering

NYHETER

Trafikverket har hittills godkänt uppsättning av ny trafikskylt för laddstationer till elbilar på elva platser. De ansökningar som kommer in till dem godkänns alltid om det finns behov och utrymme nog för skylten men Elbil Sverige och Tesla Club har anmält Trafikverket för diskriminering.

Elbil Sverige har tillsammans med Tesla Club Sweden anmält Trafikverket för diskriminering, rapporterar TT. Orsaken är att de anser att skyltningen till laddplatser för elbilsägare är för dålig och att de inte får samma förutsättningar som andra bilister.

– Det är en ren djungel att försöka hitta vart det finns laddstationer, säger Tibor Blomhäll, ordförande för Tesla Club Sweden till Vi Bilägare.

Enligt Trafikverket har man fått in 14 skyltansökningar till laddplatser sedan 2013 och av dessa har tre fått nej. Trafikverket gör en bedömning i varje fall och det är viktigt att skyltningen inte är reklam till vad som finns i en ort, utan enbart leder trafikanterna.

– Om vi bedömer att stationen ligger i en ort som är vägvisad, där det finns ett gatunät och där det finns allehanda service, då tycker vi inte att det behövs en skylt för att hitta, säger Iréne Lodell, trafikingenjör på Trafikverket.

Det är inte särskilt många som ansöker om trafikskyltar för laddstation hos Trafikverket. 14 ansökningar har kommit in och endast tre har fått avslag. Trafikverket svarar idag i intervjuform på sin hemsida.

– Vi säger alltid ja till dessa skyltar om det finns behov och utrymme, säger Trafikverkets trafikingenjör Iréne Lodell.

Finns det tillfällen där man kan få avslag?

– Vi har i uppdrag att försöka begränsa antalet skyltar mot tätort där trafikanterna kan förvänta sig en viss typ av service, som bankomat, restaurang eller kanske laddstation, så där är vi restriktiva.


Även om där redan sitter skyltar mot till exempel bensinstation?

–  Ja, det kan redan sitta skyltar mot bensinstation, restaurang eller annat vid samma plats. De fick tillstånd enligt de gamla reglerna och vi plockar inte ner gamla skyltar. Men någon gång måste vi vända skutan.

Förbjuder Transportstyrelsens direktiv från 2007 helt den här typen av skyltar vid tätort?

–  Nej. Vi har alltid möjlighet att godkänna vägvisning till serviceanläggningar om det finns behov, säger Iréne Lodell.

Hur kommer det sig att det är så få som 14 ansökningar om detta hos Trafikverket?

–  Laddstationer och liknande service finns oftast i tätorter. Där är det kommunen som sköter vägarna och de administrerar merparten av dessa tillstånd.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.