Se till att ha tillstånd innan du skyltar.

Nästa artikel
Trafikverket rensar bort skyltar
NYHETER

Trafikverket rensar bort skyltar

Publicerad 27 maj 2015

Se till att ha tillstånd innan du skyltar.

De oönskade hemmagjorda skyltarna blir fler längs vägkanterna på sommaren. Nu gör trafikverket en insats och rensar upp i dikeskanterna.
Under sommaren och våren blir hemmagjorda skyltar med reklam eller information vanligare längs vissa vägsträckor. En del skyltar har satts upp utan tillstånd och hindrar vägunderhåll medan andra kan vara trafikfarligt utformade. Det finns även en risk att de stjäl uppmärksamhet som istället borde ägnas åt trafiken.

Trafikverket och deras entreprenörer tar ofta bort felaktigt uppsatta skyltar när annat arbete görs längs vägarna. Om olagliga skyltar sätts upp på nytt kan Trafikverket välja att göra en polisanmälan.

Sedan mitten av maj pågår en mer grundlig upprensning bland vägskyltarna i Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Västernorrland.

– Skyltar som inte är skadade tar vi oftast reda på och förvarar hos entreprenören. Många kanske inte vet att det är olagligt, och de kan få tillbaks skylten om den finns hos entreprenören, säger Irene Lodell på Trafikverket.

Här kan du ansöka om tillstånd att skylta vid vägkanten.

Artikeln ursprungligen publicera på Vi Bilägares hemsida.
Fakta: Här får du skylta
I vägområdet är det inte tillåtet med egentillverkade märken eller skyltar. Utanför vägområdet krävs förutom markägarens tillstånd även ett bygglov av kommun eller länsstyrelse. Vägområdet utgörs ofta av vägbanan, dikets ut- och insida och ytterligare 3-5 meter åt sidan. Där det finns viltstängsel går vägområdet ända till stängslet och ytterligare en meter innanför.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.