Nästa artikel
Trafikverket utreder laddning efter större vägar
NYHETER

Trafikverket utreder laddning efter större vägar

Publicerad 23 februari 2018 (uppdaterad 23 februari 2018)
Ska fler välja elbil måste det till fler möjligheter till laddning efter större vägar, laddning hemma och på arbetsplatser räcker inte för att folk ska våga välja elbilar. Trafikverkets utredning ska vara klar den 30 juni.

Trafikverket utreder på uppdrag av regeringen hur bristen på laddinfrastruktur längs större vägar kan avhjälpas. Att ladda hemma och vid arbetsplatser är det centrala, men ett nätverk av snabbladdpunkter är en förutsättning för att fler ska våga välja elbil, skriver Trafikverket på sin hemsida.

Riksdagens mål för transportsektorn är att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent till år 2030 och elektrifieringen av transportsektorn är en nyckelåtgärd för att nå målet. Minskningen ska ske jämfört med 2010 års nivå och utsläpp från inrikes luftfart är exkluderade.

Trafikverket leder uppdraget om laddinfrastruktur längs större vägar som ska redovisas den 30 juni. En utgångspunkt i arbetet är trafikanternas beteende. Man stannar inte för att ladda, utan man passar på att ladda när man stannar av andra anledningar som för att äta, handla eller ta en paus.

Samtidigt finns det ett stort intresse från externa aktörer att delta i arbetet och därför kommer dialoger att genomföras. Inom uppdraget sker också ett samarbete med Trafikverkets elvägsprojekt, framför allt när det gäller affärsmodeller.

Det finns medel avsatta för att uppdraget ska kunna fortsätta under 2019 och 2020, regeringen återkommer då med nytt uppdrag.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.