Nästa artikel
Trafikverkets aktionsplan för trafiksäkerhet utvärderad
NYHETER

Trafikverkets aktionsplan för trafiksäkerhet utvärderad

Publicerad 11 maj 2020 (uppdaterad 11 maj 2020)
Trafikverket har angett 111 olika åtgärder som ska genomföras 2019–2022 för ökad trafiksäkerhet. Om alla åtgärderna i planen genomförs bedöms att 40–50 liv kan räddas varje år.

Trafikverket ska årligen göra en uppföljning av utfallet i aktionsplanen och nu är den första uppföljningen klar. Den visar på att drygt 80 procent av de planerade insatserna löper på enligt plan vilket innebär att 82 av de 102 insatserna som skulle påbörjats år 2019 är igång.

Det som Trafikverket lyfter fram är att de har fortsatt sitt arbete inom det statliga vägnätet med att anpassa hastighetsgränserna till vägens utformning. Under 2019 innebar det sänkt hastighetsgräns på 111 mil väg och höjd hastighetsgräns på nio. Transportstyrelsen har infört hårdare praxis vid varningsbeslut för körkort och påbörjade en uppföljning av effekterna av att utfärda varning vid mindre allvarliga trafikbrott.

13 externa organisationer ingår i planen och där påpekas att MHF genomförde olika kommunikationsinsatser för nykter trafik och att polismyndigheten ökade sina alkohol- och narkotikakontroller av förare.

Aktionsplanens prioriterade insatsområden är rätt hastighet, nykter trafik och säker cykling.

  • 82 insatser är påbörjade och fortlöper enligt plan
  • 16 insatser är pausade/fortlöper inte enligt plan
  • 4 insatser är inte påbörjade/utgår
  • 9 insatser påbörjas år 2020 eller senare, enligt plan

– Aktionsplanen för säker vägtrafik 2019–2022 är ett sätt att samla och synliggöra de insatser som olika aktörer inom trafiksäkerhetssverige gör i det korta perspektivet, säger Marie Hagberg Backlund, avdelningschef på Trafikverket. Dessa insatser har stor betydelse; om alla åtgärderna i planen genomförs, kan vi rädda 40–50 liv per år, räknat från 2022.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.