Nästa artikel
Trandansen är över
Hornborgasjön

Trandansen är över

Publicerad 2024-04-01 09:29 (uppdaterad 2024-04-02 09:08)
Det är tomt på tranor vid Hornborgasjön efter att fåglarna rest vidare nu på morgonen. Att alla lämnar samtidigt är ovanligt, men inte unikt.

OBS: aprilskämt 2024

Trandansen i Hornborgasjön är årets första utflykt för många husbilister. Ibland är det nästan lika många husbilar som tranor! Så även i år när många sett fram emot att beundra de tusentals tranorna vid den vackra sjön nära Skara. 

I går räknade man in hela 21 900 tranor, men under tidiga måndagsmorgonen rapporterades att samtliga lyfte och flög vidare norrut i samlad tropp. 

En så kallad trantömning har inte inträffat på över 10 år, enligt biologer i Västra Götaland.

– Trantömningen är ett fenomen som är ovanligt, men inte alls unikt, det inträffar ett par gånger per decennium, särskilt under osedvanligt varma vårar, berättar en biolog för Husbil & Husvagn. 

Nu har det alltså inträffat igen, till visst förtret för de husbilister som tillbringar Annandag påsk på plats. Några som var uppe tidigt fick däremot en oförglömlig upplevelse.

– Det var en otrolig syn när 20 000 tranor lyfter på samma gång. De flög rakt över oss i morse när jag var ute med hunden. Himlen mörknade nästan av alla fåglarna, berättar Doris och maken Danne i telefon när vi ringer upp. 

Doris och Danne är YouTubers och befinner sig på Hornborgasjön varje år. Har ni varit med om detta förr?

– Nej aldrig! Vi har aldrig sett något liknande, men jag bär alltid mobilen redo och det blev en grymt bra film till vår kanal. Missa inte att gilla vår kanal #DanneDorreDrivesDreamer, säger Danne och Doris håller med. 

– Det blir till att tvätta husbilstaket när vi kommer hem, för det regnade fågelskit över oss, skrattar Danne.

Kvar vid Hornborgasjön finns nu bara en andfamilj, en svanfamilj och en häger så de som vaknar i sina husbilar nu på morgonen blir säkert lite förvånade. 

– En del ville ha tillbaka pengarna för p-biljetten, rapporterar Doris.

Se den ensamma svanfamiljen i webbkameran direkt från Hornborgasjön här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.