Nästa artikel
Trängselskatt på ny sträcka i Stockholm
NYHETER

Trängselskatt på ny sträcka i Stockholm

Publicerad 11 november 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Trängselskatt kommer att tas ut för passager genom de delar av tunnelsystemet Norra länken som öppnas för trafik den 30 november 2014.
Genom att köra på de delar av Norra länken som nu öppnas för trafik går det att ta sig in i det område av Stockholms innerstad som är belagt med trängselskatt. Eftersom reglerna om trängselskatt för in- och utfarter till Stockholms innerstad ska vara lika för alla har en tillfällig betalstation uppförts i tunnlarna vid Norrtull. Betalstationen kommer att vara i bruk fram tills hela Norra länken är färdigbyggd och öppnas för trafik.

– I princip motsvarar betalstationen i tunneln de betalstationer som finns vid Norrtull ovan jord idag. Grundtanken är att det ska vara lika för alla och inte någon skillnad om du åker ovan jord eller under jord in i trängselskatteområdet, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör vid Transportstyrelsen.

När hela Norra länken är färdigbyggd och öppnas för trafik är det tänkt att den tillfälliga betalstationen tas bort och att Norra länken undantas från trängselskatt. Enligt Trafikverkets prognoser kommer detta att ske under 2016.
Lidingöregeln slopas när Norra länken är färdig

Den tillfälliga betalstationen i Norra länken är också nödvändig för den så kallade Lidingöregelns funktionalitet. Lidingöregeln bygger på att passager till och från Lidingö via Lidingöbron inte ska beläggas med skatt om du inom loppet av 30 minuter passerar ytterligare en betalstation. Utan den tillfälliga betalstationen i Norra länken skulle fordon till och från Lidingö kunna ta sig in till och ut från betalområdet utan att passera ytterligare en betalstation. Fordonen skulle därmed påföras trängselskatt i strid med gällande regler.

– Att åka via Norra länken innebär i praktiken ingen fördyring för fordonsägaren. Tidigare har man åkt via Norrtull och betalat trängselskatt. Nu åker man via Norra länken och betalar trängselskatt. Skillnaden är att trängselskatten för Norra länken kommer att tas bort i framtiden, konstaterar Anna Elvkull.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.