Bild
Nästa artikel
Transportstyrelsen befarar kaos

Transportstyrelsen befarar kaos

NYHETER

När det nya skattesystemet införs i månadsskiftet befarar Transportstyrelsen att det kan bli stora problem. Att det dessutom inträffar mitt i en helg är extra problematiskt och personal har kallats in för att minska risken för datahaveri.

Transportstyrelsen räknar med att deras system kommer att belastas hårt lördagen den 30 juni, sista dagen innan den nya högre bonus-malus-skatten träder ikraft på ett stort antal bilar. Den lördagen är den sista dagen då en bil måste ställas på för att de nuvarande skattereglerna ska gälla framledes, de bilar som ställs på från och med 1 juli kan i vissa fall få betydande höjningar under de tre första åren. De fordonskategorier för vilka det är viktigast att datumet blir korrekt är lätta lastbilar och husbilar. Den högre skatten gäller enbart de fordon som får ett första inregistreringsdatum efter halvårsskiftet och är av 2018 års modell eller nyare.

Igår hölls ett seminarium i Bil Swedens regi där frågan diskuterades och Jonny Geidne som är verksamhetsexpert hos Transportstyrelsen, föreslår att de som ska ställa på ett fordon inte nödvändigtvis gör det sista dagen och i synnerhet inte sent på dagen.

Trots att det denna helg ska finnas tillräckligt med personal enligt Jonny Geidne finns det saker som inte går att förutse. 

Det kan dessutom uppstå en rad missförstånd när det gäller vilka utsläppsvärden som en handlare ska uppge för en kund. Nu finns två mätsystem, den hittills använda NEDC-körcykeln som har lägre värden och WLTP-körcykeln som träder ikraft i september. Den frågan är föremål för förhandlingar mellan bilbranschen och Konsumentverket. Ett problem är att värdena i WLTP inte är kända än och för husbilars del finns dessutom en övergångsregel fram till 2020.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.