Nästa artikel
Transportstyrelsen föreslår nya miljözoner
NYHETER

Transportstyrelsen föreslår nya miljözoner

Publicerad 28 november 2016
Äldre personbilar som släpper ut mycket avgaser kan förbjudas i stadskärnor och andra miljökänsliga områden för att förbättra luftkvalitén.

Sedan tidigare finns så kallade miljözoner i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Helsingborg och Lund. På dessa ställen är det förbud mot tunga fordon som inte uppfyller nya utsläppskrav. Nu kan det bli aktuellt med zoner som även innefattar förbud mot vissa personbilar.

Transportstyrelsen föreslår nämligen två nya miljözoner; klass 2 och 3. För att färdas i zon 2 måste en bil som körs på diesel uppfylla kraven för Euro 6. Bilar som drivs av bensin, etanol eller gas måste uppfylla kraven för Euro 5. I zon 3 får endast el- eller vätgasdrivna bilar köra.

Det är upp till kommunerna själva att bestämma om miljözoner ska införas. Transportstyrelsen har lämnat förslaget om nya miljözoner till näringsdepartementet.

Fakta nya miljözoner

Miljözon klass 2 omfattar personbil, lätt lastbil och lätt buss. Här krävs att fordon som drivs med diesel uppfyller kraven för Euro 6 och fordon som drivs med bensin, etanol eller gas uppfyller kraven för Euro 5.

Miljözon klass 3 omfattar personbilar, motorcyklar, mopeder klass I och lätta och tunga lastbilar och bussar. Här krävs att de lätta fordonen drivs med el eller vätgas och att de tunga fordonen drivs med el eller vätgas, eller är av typen elhybrid som uppfyller kraven för Euro 6.
 
Källa: Transportstyrelsen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.