Bild
Nästa artikel

Transportstyrelsen om svenskt körkort

Nyheter

Vi fick ett brev från Transportstyrelsen angående svenska körkortsregler för husbilar över 3,5 ton vid färd utomlands. Det har figurerat felaktig information i olika forum på Internet.


Mailet kommer från Transportstyrelsens utredare Jenny Norén som vill dementera felaktiga uppgifter som diskuterats i olika forum och andra media.

""
Hej på er husvagns- och husbilsvänner!

Vi har fått många frågor om hur det är med körkortsbehörighet och tyngre fordon, speciellt vad gäller Norge, under de senaste dagarna.
Det här är det senaste informationen jag har fått från Hans Mattsson på trafikantenheten här på Transportstyrelsen.
____
" Jag har fått kontakt med vår jurist, som vi pratade om per telefon tidigare idag. Hon hade just fått svar från Norge om hur de tolkar direktivets krav på erkännande av andra EES-länders körkort och om den svenska övergångsregeln för personbilar över 3500 kg.

Jag vet inte om den journalist som hänvisat till den norska juristen fått exakt samma information som vi eller om han inte uppfattat budskapet på samma sätt som vi. Enligt det email vi fått idag säger den norske juristen att deras tolkning är att " hvis det er lovlig i Sverige, så er det lovlig i Norge", men tillägger att det kan vara svårt att dokumentera detta för en enskild polisman vid kontroll på väg. Också han hänvisar till de EU-beslut där den svenska undantagstexten finns angiven, men menar att det vore enklare om det framgick direkt på körkortet. En sådan möjlighet skulle, enligt hans bedömning vara att ange en kod, t.ex. 79 (med förklaring) på körkortet, om detta är tillämpligt i Sverige.

Sammanfattningsvis tolkar jag detta som att vi har samma uppfattning nämligen att:


· Svenska körkort skall erkännas till sitt innehåll av övriga EES-länder, d.v.s. för de rättigheter att köra som gäller i Sverige (inklusive gällande övergångsbestämmelser för äldre körkort)

· Man måste räkna med svårigheter när man kommer till ett annat land, då det ibland kan vara svårt att verifiera och få acceptans för vilka förarrättigheter som föraren har, om och när de avviker från grundreglerna inom EU.

Det är inte alltså inte fråga om att svenska körkort inte är giltiga utomlands, utan om att det kan vara svårt att bli trodd i detta fall eftersom tjänstemän i andra länder knappast kan förväntas känna till de gamla svenska körkortsreglerna eller ens den svenska övergångsregeln från 1996.

Problemet är alltså inte en tolkningsfråga om körkortets giltighet eller ej (enligt reglerna) utom om att kunna styrka giltigheten av en specialregel som inte stämmer med vad som gäller i andra länder idag."
_______

Bifogar en länk här en hyperlänk till
Kommisionens beslut om gällande körkort.

Jag hoppas att ni kan hjälpa oss att åter igen sprida det här budskapet på diskussionsforum och liknande!

Jenny Norén
Utredare
Trafik- och vägenheten
""
Taggar: Nyheter
Transportstyrelsen om svenskt körkort

Kommentarer

#1
Gunborg Dalman
2011-03-30 12:09

Går ej att öppna länken "Beslutet". Var får jag tag på detta beslut på engelska. Viktigt att ha ett papper att styrka undantagsbestämmelserna med då jag reser i Europa. Detta går ju ej att själv bevisa för en lokal tjänsteman. Tacksam för uppgift om detta snarast.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.