Nästa artikel
Trevliga stopp
Nyheter

Trevliga stopp

Publicerad 8 juli 2011 (uppdaterad 8 juli 2011)
En miniresa kan ge minnen som räcker länge. Här tipsar vi om några utflyktsmål och aktiviteter som passar när reslusten faller på. Carola Eklundh, Jimmie Öbom (text och foto)

 

Fina fisken i Axmar
Havskrogen i Axmar är en underbar plats att njuta av sommaren och livet i allmänhet. Restaurangen ligger tjusigt vid vattnet och utsikten över Bottenhavet är magnifik.
Fisken på tallriken är pinfärsk och krogen är känd för sina vällagade såser. Det finns gott om plats för många gäster, både i det gamla hamnmagasinet med stora panoramafönster och på bryggorna. 
Från och med i år finns också en husbilsparkering med åtta eluttag. Wc och dusch finns att tillgå i närheten av restaurangen.
Byn och området i sig har mycket järnbrukshistoria att berätta. På det intilliggande Axmar bruk ordnas guidade turer på sommaren. Dessutom finns Bläckhornet, ett litet konstgalleri, att besöka.
Mer info: www.axmarbrygga.se, www.axmarbruk.se 
 
Kockmästare på äppelgård
Nordväst om Katrineholm vid sjön Öljarens södra strand ligger Julita gård som drivs av Nordiska museet. Under medeltiden var gården kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Den sista privata ägaren skapade ett friluftsmuseum och alltihop donerades 1944 till Nordiska museet.
Förutom herrgården med örtagård, fruktträdgård och park att ströva i är det många evenemang hela sommaren. Pettson och Findus busar runt vid Pettsongården och här hittar du också Julita Wärdshus vars kock Tommy Myllymäki vunnit kock-SM. Värdshuset är även omnämnt i White Guide. Från bordet bjuds du på en rogivande utsikt över sjön från de flesta borden.
Sist men inte minst finns en stor parkering vid Julita som rymmer även större ekipage.
Mer info: www.nordiskamuseet.se/julita
 
Loppisfynda på vägen
Landsvägen mellan Öhr och Moheda är full av antik- och loppmarknader. En av de riktigt stora är Östregårds, som figurerat i populära tv-programmet Antik-rundan. Östregårds håller öppet varje söndag mellan april och september, och den som vill vara säker på att inte missa något har att göra i timmar. 
Gården är belamrad med möbler och prylar och inne i ladorna finns allt mellan himmel och jord. 
Ett litet kafé bjuder på välbehövlig paus. Extra mysigt är att sitta i trädgården och njuta av alla gamla kaffekoppar som dinglar i fruktträdens grenar. Ungefär som sockerdrickaflaskorna i Pippi Långstrump…
Mer info: www.ostregard.se
 
Shoppa i Lammhults eget designpalats
Svenssons i Lammhult är en institution för alla inredningsintresserade, mest bekant är kanske onlinebutiken. 
Själva varuhuset hyser rum efter rum med möbler, mattor och belysning av kända svenska och utländska designers.
På baksidan finns ett trädgårdskafé som serverar hembakade kakor och desserter samt lättare rätter. Pröva gärna husets ostkaka – den går inte av för hackor! 
Mer info: www.svenssons.se
 
Trädgårdsbutik och kafé i småländska Öhr
Öhr må vara en liten ort längs med väg 30 mellan Växjö och Lammhult, men bjuder på något alldeles extra.  
Systrarna Skogströms lantcafé är en plats som folk vallfärdar till, och det är inte konstigt för det är ett riktigt smultronställe. I den före detta lanthandeln ryms även en diversehandel, allt i en förtjusande sekelskiftesmiljö. 
Vägg i vägg ligger en trädgårdsbutik som är både rogivande och inspirerande. Här finns blommor och blader i mängder och så butikens signum: smideskonst med rostig patina. Läckert!   
Mer info: www.lantcafe.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.