Nästa artikel
Tumbo slår rekord
NYHETER

Tumbo slår rekord

Publicerad 22 mars 2021 (uppdaterad 6 februari 2023)
Det är ingen stiltje hos Tumbo. Efter den utbyggnad de nyligen gjorde hoppades de på en försäljningsökning och den har de redan fått. Förra året sålde de fler än 1 100 husbilar och husvagnar vilket överträffade deras förväntningar.

Tumbo är en av de större handlarna på den svenska marknaden och de erbjuder nya husbilar från Dethleffs, Sunlight, Bürstner och Rapido, plåtisar från Dreamer, Rapido, Sunlight Cliff, Bürstner City Car och Roadcar samt husvagnar från Hobby och Dethleffs. Med det breda utbudet har de lätt att se trender och de menar att intresset för camping är större än någonsin.

Företaget har dessutom en gedigen historia men finns kvar på samma ort nu som när de startade, Tumbo ligger vid E20 utanför Kvicksund mellan Eskilstuna i Södermanland och Västerås i Västmanland.. Verksamheten startade för drygt 50 år sedan och utöver försäljningen av nya och begagnade fritidsfordon har de även uthyrning, tillbehörsförsäljning och en auktoriserad verkstad som gör alla förekommande typer av reparationer. Verksamheten ryms i de stora lokalerna, 7 500 kvadratmeter står til deras förfogande.

2020 överraskade Tumbo på många sätt. Efter en bra inledning med goda försäljningssiffror och en lyckad mässa i början av mars tvärstannade försäljningen, liksom mycket annat i världen, på grund av coronapandemin. Efter en dryg månad började försäljningen komma igång och intresset för husvagns- och husbilssemester ökade sedan i takt med att ”Svemester” och ”Hemester” blev välkända begrepp. Under högsommaren blev trycket som störst och det var full fart både på försäljning och uthyrning. Det blev en fantastisk återhämtning under sommaren men den största överraskningen stod ändå hösten för. Säsongen tog nämligen aldrig slut detta omvälvande år. Flera kunder som gjort sitt första köp under sommaren kom nu tillbaka och ville byta till en annan planlösning eller byta upp sig till något nyare eftersom de ”fastnat” för konceptet och gjort så många härliga resor med sitt nya fritidsfordon, någonstans under hösten nåddes den magiska gränsen med 1 000 sålda enheter och innan året var slut hade Tumbo Husvagnar levererat nästan 1 100 husvagnar och husbilar.

Orsaken till försäljningsökningen går alltid att spekulera om men många i branschen menar att coronapandemin har spätt på intresset för att semestra på hemmaplan. Campingar är den semesterform som klarat av reserestriktionerna bäst när resor över gränserna har tett sig allt mer osäkra. Tyvärr har HRF och andra inte fått gehör för uppfattningen om att skattehöjningarna på husbilar är kontraproduktiva, snarare så förstärks de höga skattenivåerna ytterligare nu den 1 april men det lyckas inte knäcka den allmänna trenden som man kan se både i Europa, USA och Kina. I Sverige har regeringen gått en annan väg med höga skatter och mer gynnsamma avställningsregler för de husbilar som omfattas av bonus-malus. Faktum är att om husbilister utnyttjar avställningsreglerna maximalt blir skattekostnaden inte högre nu än före bonus-malus, om än med betydligt mer administration.

SR Sörmland har gjort ett reportage om deras försäljning som du kan lyssna på här.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.