Bild
Nästa artikel
TUR-mässan 2012

TUR-mässan 2012

Nyheter

Den årliga TUR-mässan i Göteborg är över huvud taget ett spännande möte för oss som reser i campingfordon. Där presenteras i storslagna montrar resmål både hemikring och i fjärran. Inte minst är det många svenska landskap och resmål som visar upp allt de har att erbjuda oss. Men de stora besöksländerna i centrala Europa finns där också. Det är ingen konst att samla på sig några kilo broschyrer och kartor.

Nu verkar det vara klart – Göteborg får sin mässa nästa vår för oss som gillar mobilt boende.

På den nyligen avslutade TUR-mässan i Göteborg presenterades planerna lite närmare. Med det lite märkliga namnet Holiday & Caravan Meet hålls mässan i tre dagar 27-29 april 2012 på Svenska Mässan i Göteborg.

— Det är egentligen inte en campingmässa i traditionell mening utan mer en mässa som riktar sig till alla som gillar mobilt boende av olika slag. Det berättar mässansvariga Ulrika Ahlström

— Det kommer visserligen att visas en hel del både husbilar och husvagnar men vi räknar inte med att det ska säljas och köpas några fordon, säger hon. I stället försöker vi visa allt annat som kretsar kring det mobila boendet. Äventyren, resmålen, fiske, jakt, golf, tillbehör och prylar.

Dessutom är det meningen att mässan samtidigt ska bli en folkfest i centrala Göteborg. Med underhållning och evenemang på Liseberg och andra ställen. Och med tusen tillfälliga övernattningsplatser för campingfordon i mässans omedelbara närhet.

— Det betyder att vi får bortåt 2000 övernattningsplatser om vi räknar in de campingar och ställplatser som redan finns i Göteborg. Det berättar Lars-Erik Hörmander, konsult och med i projektet.

Hörmander berättar att för en biljettkostnad på från 995 kr/dygn kan du få en tillfällig övernattningsplats med ditt campingfordon i närheten av mässan. Då ingår dessutom entrébiljett till mässan och till närbelägna Liseberg samt fri tillgång till buss och spårvagn i stan. Biljetterna ska vi kunna boka från någon gång i september 2011.


Medarrangörer är Sveriges Camping- & Stugföretagares Riksorganisation SCR, Husvagnsbranschens Riksförbund HRF, Caravan Club samt First Camp.

På TUR-mässan hittade vi också en annan spännande nyhet för oss som åker husbil på västkusten. Vid det märkliga sagoslottet Tjolöholm några mil söder om Göteborg planeras 20-40 ställplatser för campingfordon.

— Förhoppningsvis blir de klara till säsongen 2012. Det berättar slottets VD Maria Sidén.

— Vi har redan ett embryo till en ställplats som vi kallar quick stop där man kan stanna över natt för en hundring, berättar Maria. Men det är mer en p-plats utan service.

— Nu skissar vi på en ställplats som har lite mer service, som el och toatömning. Men den måste samtidigt passa in i den känsliga slottsparksmiljön.

Tjolöholms slott är Nordens främsta Arts and Craftsanläggning (konst och hantverk) med ett stort antal evenemang under säsong. I sommar bjuds bland annat en barndansteater om Alice i Underlandet. Säsongens stora utställning heter Eleganta Ekipage och visar besökarna forna tiders tjusiga fullblod och praktfulla hästvagnar.

Den 700 hektar stora slottsparken och trädgården fyller en vacker halvö i Kungsbackafjorden. Där är vi alltid välkomna att vandra under de stora gammelekarna.

På TUR-mässan hittade vi också en helt annorlunda miljö, presenterad av Ulf Owenede i stetsonhatt. Han inbjöd till westernanläggningen High Chaparral i Småland. Ett ställe som blivit alltmer poppis bland campare.

— Inte minst husbilsfolket hittar hit, berättar Ulf. En husbilsklubb håller årsmöte här under våren och 27-29 maj har vi de särskilda husbilsdagarna med olika event.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
Anders Witt
2011-04-13 14:15

Lars-Erik Hörmander vill komplettera informationen om priser vid Göteborgsmässan nästa år. Han skriver så här i ett e-brev:
I artikeln på webben står det ett pris på 995:- som jag vill att du ändrar till från 695:-.
Det jag angav var för 2 vuxna och 2 barn och det för från 695:- är för 2 vuxna. Detta är fortfarande preliminära priser eftersom vi förhandlar med Göteborgs Stad om hyran för dessa temporära centrala övernattningsplatser. Vi hade dem klara för 2011 men nu är det en ny förhandling för 2012 och vi försöker få fram än fler centrala platser som vi tror har stor betydelse för mäss/eventets genomförande.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.