Nästa artikel
Tysk skylt ogiltig i Sverige
REGLER

Tysk skylt ogiltig i Sverige

Publicerad 10 april 2014 (uppdaterad 30 september 2019)
Många svenskar som köper ett fordon i Tyskland, med avsikt att registrera den i Sverige, skaffar en provisorisk tysk registreringsskylt och kör hem på den. Men den tyska skylten är inte giltig i Sverige.

Tyskland är det överlägset vanligaste landet som vi svenskar väljer att privatimportera en personbil ifrån. Cirka 40 procent av det totala antalet bilimporter till Sverige har Tyskland som ursprungsland.

Om du importerar ett fordon till Sverige, med avsikt att registrera och använda det här, har du rätt att köra fordonet i en vecka i landet om fordonet har en giltig utländsk registrering. Och det är här problemet ligger. Vissa typer av tyska registreringsskyltar är inte kopplade till en fordonsregistrering utan kan i praktiken sättas på vilket fordon som helst och berättigar endast till väldigt begränsade körningar inom Tyskland. Skylttypen det handlar om är den tyska provisoriska registreringsskylten, också känd som "5-dagarsskylt". Den känns igen på att giltighetstiden är skriven med svarta siffror i ett gult fält längst till höger.

– Det förekommer olika uppfattningar om skyltarnas giltighet i Sverige och därför har vi nu under våren 2014 tagit upp frågan med de tyska registreringsmyndigheterna, säger Kjell-Åke Sjödin, fordons-registreringsexpert på Transportstyrelsen. Beskedet från Tyskland är dock att det inte skett någon förändring i reglerna.
 

– Det ingår inte trafikförsäkring för den provisoriska skylten, utan det tecknas separat. En sådan trafikförsäkring är däremot giltig i hela Europa enligt internationella överenskommelser. Jag kan tänka mig att det är det som är orsak till oklarheterna. Men det gäller att hålla isär fordons-registreringen och trafikförsäkringsreglerna, säger Kjell-Åke Sjödin.

Förutom ordinarie tyska registreringsskyltar kan man också välja att skaffa en tysk "exportskylt" – en speciell tysk registreringsskylt som är avsedd att använda vid köp av fordon i Tyskland för export. Den tyska exportskylten känns igen genom att den har giltighetstiden skriven med svarta siffror i ett rött fält längst till höger.

Källa: Transportstyrelsen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.