Nästa artikel
Undantag från besiktning om du är utomlands
NYHETER

Undantag från besiktning om du är utomlands

Publicerad 20 april 2020 (uppdaterad 6 februari 2023)
Befinner du dig utomlands får du två extra månader på dig för att besiktiga ditt fordon enligt ett beslut från Transportstyrelsen. Ytterligare beslut kan komma inom en snar framtid.

Det är den pågående situationen med corona som fått Transportstyrelsen att göra det möjligt för svenskar som befinner sig i utlandet att skjuta fram besiktning av sina fordon i två månader. Detta eftersom många länder har infört reseförbud och det gör det svårt att ta sig till Sverige för besiktningen. Det finns även vissa möjligheter att besiktiga fordonet i ett annat EU-land men då efter ett förhandsgodkännande.

Undantaget gäller fordon som är registrerade i vägtrafikregistret och befinner sig i annat EU- eller EES-land samt har en inställelseperiod för kontrollbesiktning från den 31 mars 2020 till och med den 30 juni 2020. Ett villkor är att fordonet innan den förlängda inställelseperioden varit godkänd vid kontrollbesiktning.

– Det här betyder att fordonet i fråga får köras trots att det finns registrerat med körförbud i vägtrafikregistret på grund av utebliven besiktning, säger Anders Gunneriusson, senior rådgivare på Transportstyrelsen på deras hemsida.

Transportstyrelsen kan besluta om undantag från krav om löpande kontroll av svenska fordon i utlandet, men myndigheten saknar i nuläget mandat att besluta om undantag för andra grupper.

Transportstyrelsen arbetar just nu med en framställan till regeringen för att få bemyndigande att fatta beslut om ytterligare undantag eller dispenser. Samtidigt är det ur trafiksäkerhets- och miljösynpunkt bra att fordon besiktigas. Därför är det viktigt att eventuella beslut står i proportion till det behov som uppstått med anledning av coronapandemin.

Föreskrifter om tillfälligt undantag från bestämmelserna om körförbud för svenskregistrerade fordon som befinner sig i andra EU- eller EES-länder.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.