Nästa artikel
Unikt gitarrmuseum i Umeå
Nyheter

Unikt gitarrmuseum i Umeå

Publicerad 12 oktober 2015
Museum med en av världens finaste gitarrsamlingar har blivit nominerat till Stora Turismpriset. – Museet är helt enkelt oemotståndligt, säger Annika Sandström, tf. länsturistchef VästerbottensTurism vid Region Västerbotten.

De två bröderna Samuel och Michael Åhdén öppnade ”Guitars – The Museum” i Umeå i samband med att staden blev kulturhuvudstad i Europa 2014. De fick sina första gitarrer för 40 år sedan och har sedan dess byggt upp en unik samling av vintagegitarrer som alla besökare till museet numera har chansen att beskåda. Alla instrument är från 1950- och 1960-talen och totalt finns ungefär 500 objekt på plats. Bland annat finns en likadan gitarr som den Keith Richards drar igång riffet till Honky Tonk Women med. Men även samma modell som Jimi Hendrix tände eld på i Monterrey. Bröderna Åhdéns samling av elgitarrer, basar, förstärkare och musikalisk rekvisita utgör grunden för en upplevelsebaserad och interaktiv utställning.

Vid sidan om utställningen arrangerar muséet föreläsningar, tillfälliga utställningar och presentationer av nyheter. Världsstjärnor besöker muséet under året och håller i så kallade clinics – öppna gitarrlektioner.

FAKTA
Entré: 125 kr
Adress: Vasagatan 18-20, 903 29 Umeå
GPS: N63°49'38" E20°16'05"

Stora Turismpriset 2015
För 22:a året i rad delar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, ut Stora Turismpriset. Prisutdelningen sker i Stockholm den 20 oktober 2015. Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet och hållbarhet som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. Varje nominerad länskandidat får 10 000 kronor och den nationella vinnaren får 100 000 kronor.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.