Nästa artikel
Uppblåst moped till kortutflykten
NYHETER

Uppblåst moped till kortutflykten

Publicerad 19 maj 2020 (uppdaterad 19 maj 2020)
Att lastvikten till och från skapar problem är de flesta ägare till husbilar och husvagnar medvetna om men att kunna göra kortare utflykter är likväl viktigt. Men vad sägs om en uppblåsbar moped som väger 5,5 kilo och får plats i en ryggsäck?
Liten, lätt och hopfällbar. Möjligen är ordet hopfällbar lite fel men vad kallar man en eldriven moped som kan blåsas upp och sedan tömmas på luft igen?

Det är University of Tokyo som utvecklat den uppblåsbara el-scootern Poimo (POrtable and Inflatable MObility), ett konceptfordon som får plats i en ryggsäck och kan tas med på bussar och tunnelbanor. Men även i husbilar förstås. Om Poimo skulle bli godkänd för bruk i Europa skulle det kunna bli mycket praktiskt då det tar minimal plats när det inte är uppblåst, väger minimalt och dessutom är eldriven. Detta fordon rapporterar IEEE Spectrum om, och lägger till att det bara tar dryga minuten att pumpa upp Poimo med handpumpen till hälften av trycket i en vanlig fotboll, vilket är det tryck som krävs för att få det 2,3 kilo tunga polyuretanfodralet, som är ramen, körklart.

Så fort ramen blåsts upp till lämpligt tryck hakar man på hjulen, en borstlös motor, batteriet samt de trådlösa kontroller som sitter inbyggda i handtagen.

Visserligen är inte tanken bakom konstruktionen att förse husbilar och husvagnar med ett litet och lätt transportfordon, snarare att få ett alternativ till de små elfordon vi ser i allt fler städer vilka kan hyras via appar och lämnas var som helst till gångtrafikanternas förtret. Men nog skulle det vara praktiskt när man kommer till ställplatsen eller campingen att tyst och smidigt ta sig till butiken eller restaurangen.

Även om det låter udda med ett uppblåsbart fordon uppges att det under de tester som genomförts med prototypen i Japan att Poimo kändes mer stabil än vad förarna hade förväntat sig och att scootern dessutom var rolig att köra.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.