Nästa artikel
USA-marknad slår rekord
NYHETER

USA-marknad slår rekord

Publicerad 5 augusti 2021 (uppdaterad 5 augusti 2021)
Det blev all-time-high för fritidsfordon i USA när siffrorna för juni presenterades. En undersökning tyder dessutom på ett fortsatt starkt intresse den kommande tiden.

Vi har tidigare rapporterat om försäljningen från olika ställen runt om i världen för att beskriva den pågående globala trenden med mobilt boende. Det slås rekord från låga nivåer i den gryende marknaden i Kina, Autralien visar rekordsiffror liksom Europa och i USA är det all-time-high. 50 706 fritidsfordon i juni 2021 innebär en ökning med 25,3 procent jämfört med juni 2020 men mer uppseendeväckande är att det tidigare USA-rekordet från juni 2017, 47 416 fritidsfordon, slogs med sju procent.

Men det räcker inte enbart med denna rekordsiffra, det har varit rekord under vart och ett av de fyra senaste kvartalen. Det levererades 151 760 fritidsfordon under andra kvartalet 2021 vilket är en ökning med två procent jämfört med det tidigare rekordet som är sedan det första kvartalet i år.

– Det är anmärkningsvärt vad branschen har åstadkommit under det senaste året. Från avstängningar till stigande efterfrågan inom tillverknings-, detaljhandels- och campingsegmenten har husvagnsindustrin mött problemen med att leverera tillverkning, försäljning och campingplatser, säger Craig Kirby, VD för RV Industry Association vilka kan liknas vid ett HRF för den amerikanska marknaden. 

Det fortsatta intresset verkar även det stabilt. I en undersökning uppges att 56 miljoner av den beräknade marknaden på 180 kommer att semestra med fritidsfordon denna sommar

– Även om också intresset för andra resor återkommer, är önskan att använda ett fritidsfordon för att komma utomhus och uppleva en aktiv utomhuslivsstil starkare än någonsin. Fritidsfordon har cementerats som ett vanligt resealternativ som är här för att stanna, menar  Craig Kirby.

De vanligaste orsakerna för att använda fritidsfordon uppgavs vara för att utforska naturen, flexibilitet att arbeta eller gå i skolan på distans samt en önskan att resa med barn och familjemedlemmar. Det minst valda svarsalternativet var att man inte ville ta andra typer av resor.

Lusten att resa är starkare bland de som föredrar fritidsfordon än de som väljer andra semesteralternativ, 91 procent planerar att resa mer eller lika mycket under de kommande sex månaderna. Uppseendeväckande är att tio procent av de som inte har ett fritidsfordon ändå planerar en semester i en husvagn eller husbil under (den gångna) sommaren. En fjärdedel i denna grupp planerade för ett köp av ett fritidsfordon inom de kommande månaderna. 

Undersökningen beställdes av RV Industry Association och genomfördes av Cairn Consulting. 1 276 respondenter tillfrågades och dessa utgör ett statistiskt balanserat tvärsnitt av amerikanska fritidsresenärer. Undersökningsresultaten har en felmarginal på +/- 2,74 procentenheter. Fritidsresenärer definieras som alla amerikanska invånare som har tagit någon form av fritidsresa under de senaste 12 månaderna. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.