Nästa artikel
Utbildning som tekniker för husbilar hett eftertraktad
NYHETER

Utbildning som tekniker för husbilar hett eftertraktad

Publicerad 3 april 2019
I kölvattnet av hög försäljning av husbilar och husvagnar har verkstäderna ett skriande behov av kvalificerade tekniker. Landets enda skräddarsydda utbildning är Yrkeshögskolan i Falkenberg vars första kull snart börjar jobba och nästa utbildning har inom kort intagningsstopp.
Eleverna från Yrkeshögskolan i Falkenberg är eftertraktade och landets verkstäder inom fritidsfordon står i kö för att lägga beslag på de kvalificerade tekniker som nu inom kort kommer ut på arbetsmarknaden.

Med tanke på den snabba ökningen av försäljningen av husbilar och en fortsatt stabil försäljning av husvagnar har fordonsparken ökat i snabbare takt än vad branschen förmått hantera, det saknas helt enkelt kvalificerad personal. Behovet av fordonstekniker, eller bilmekaniker som de flesta nog ändå säger även om arbetsuppgifterna är bredare jämfört med vanliga personbilar, är skriande.

Därför startade Yrkeshögskolan i Falkenberg en skräddarsydd yrkeshögskoleutbildning på 205 YH-poäng, något som branschen välkomnade, och den 9 september 2019 startar nästa kurs vars ansökningsstopp är den 18 april. Utbildningen är skapad tillsammans med arbetslivet och har direkt koppling till kompetensbehovet i branschen. Eleverna som snart är klara har redan väntande jobb som husbilstekniker, husvagnstekniker eller servicechef.

Den årslånga utbildningen är förlagd på heltid och är studiemedelsberättigad via CSN. Att studera vid yrkeshögskolan innebär att stor del av utbildningen sker genom Lärande i arbete (LIA) då den studerande får praktisera nya kunskaper ute i ett företag och får känna på det blivande yrket redan under studietiden. Nio av tio studerande får arbete efter examen.

Yrkeshögskoleutbildningen är framtagen i samråd med det lokala näringslivet och behov av husbils- och husvagnsstekniker finns i hela landet. De medverkande företagen finns representerade i ledningsgruppen där även Vuxenutbildningens ledning och studerande ingår. Ledningsgruppen följer studenternas studiegång och kontrollerar att utbildningen lever upp till krav och riktlinjer. Ledningsgruppen ser även till att utbildningen följer den utveckling som finns i arbetslivet. 

BEHÖRIG

För utbildningen måste du ha en gymnasieutbildning eller motsvarande. Reglerna är generösa och sökande med olika
bakgrund och erfarenhet har möjlighet att uppfylla kraven. Du är behörig till utbildningen om du uppfyller något av följande:
1.    Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
2.    Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
3.    Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
4.    Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen

VIDARE INFORMATION

Kontakta Kent Gunnarsson, Yrkeshögskola, Vuxenutbildning Falkenberg med e-post: kent.gunnarsson@falkenberg.se eller ring på 072 - 145 12 85

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.