Nästa artikel
Utbildning till tekniker för husbil och husvagn
NYHETER

Utbildning till tekniker för husbil och husvagn

Publicerad 13 mars 2018 (uppdaterad 13 mars 2018)
Husbils- och husvagnsbranschen har stort behov av kvalificerad arbetskraft och nu startas för första gången i Sverige en yrkeshögskoleutbildning. Det är en eldsjäl på vuxenutbildningen i Falkenberg som anordnar detta.
Husbils- och husvagnstekniker är bristvara i spåren av den kraftiga ökningen av försäljningen. Nu gör branschen och yrkeshögskolan i Falkenberg en gemensam satsning och erbjuder för första gången i Sverige en skräddarsydd utbildning.

Upprinnelsen till utbildningen är både lite udda och rolig. Kent Gunnarsson, som är Projektledare/Utbildningsledare på Yrkeshögskola-Falkenbergs Kommun, berättar för oss i telefon att han köpte en husbil för ett och ett halvt år sedan men fick några problem och vände sig då till säljarens verkstad för att åtgärda dessa. Väntetiderna var långa och då kom idén upp att det borde finnas en utbildning för tekniker, något som hittills saknats.

När vi pratar med Kent berättar han vidare att han varit i kontakt med Bo Ericsson, VD Sveriges Fordonsverkstäders Förening, som beskrivit att bristen på tekniker är stor och att behovet beräknas till cirka 6 000 under de närmaste fem sex åren. Därutöver var han i kontakt med Kabe som också var positiva till projektet.

- För att få ingå i yrkeshögskolan, och bedriva en YH-utbildning, krävs att branschen stöttar och visar på stort anställningsbehov samt möjligheten att ta emot LIA studerande (LIA betyder Lärande I Arbete och är en praktik som de studerande genomför i utbildningen på företagen). Även delaktighet i framtagandet av utbildningen är en förutsättning säger Bo Ericsson i ett uttalande om kursen och fortsätter Kent Gunnarsson ”brinner” för det han gör och det är så otroligt bra och duktigt att Kent har lyckats få igång den här utbildningen för branschen.

Fördelar med YH-utbildning är många, främst är att teori och praktik varvas och att de studerande får chans till att visa upp sig på sina respektive LIA-företag, och att företagen får chansen att handplocka studerande som visat framfötterna.

Konkurrensen om att få starta utbildningar är hård. Myndigheten har behandlat 1208 ansökningar för att bedriva yrkeshögskoleutbildning varav 525 utbildningar har godkänts. Det innebär att 43 procent har godkänts vilket ändå är den högsta beviljandegraden någonsin. Totalt beviljas ca 36 000 nya utbildningsplatser till yrkeshögskolan.

Den utbildning med 20 platser som startar i september har sista ansökningsdag den 19 april och Kent Gunnarsson berättar att de redan fått in ett antal sökande. Utbildningsgodkännandet gäller för två kurser, en till startar hösten 2019, därefter krävs att yrkeshögskolan i Falkenberg gör en ny förfrågan hos myndigheterna om en fortsättning.

- Utbildningen Husbil-Husvagntekniker i Falkenberg är ettårig utbildning (205 yhp). Här får de studerande lära sig bl a arbetsledning, chassi, elkunskap, elektronik, företagsekonomi, kyla och värme, montage och demontering, sandwichkonstruktion, täthets- gaskontroll och lite till, avslutar Kent Gunnarsson.


Så här beskrivs utbildningen: 

ATT STUDERA VID EN YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING
Husbilsteknikerär en yrkeshögskoleutbildning på 205 YH-poäng, vilket motsvarar ca ett års studier. Utbildningen är förlagd på heltid och ärstudiemedelsberättigad via CSN. 
Att studera vid yrkeshögskolan innebär att stor del av utbildningen sker genom Lärande i arbete (LIA). Då får du som studerande praktisera nya kunskaper ute i ett företag och känna på blivande yrke redan under studietiden. Du får också möjlighet att visa upp dig på arbetsmarknaden och många studerande börjar arbeta på sitt LIA-företag. Nio av tio studerande får arbete efter examen.

SAMARBETE MELLAN NÄRINGSLIV OCH UTBILDNING
Yrkeshögskoleutbildningen är framtagen i samråd med det lokala näringslivet och behov av husbils- och husvagnsstekniker finns i hela landet. Medverkande företag finns representerade i ledningsgruppen, den representeras också av Vuxenutbildningens ledning och av studerande. Ledningsgruppen följer studenternas studiegång och kontrollerar att utbildningen lever upp till krav och riktlinjer. Ledningsgruppen ser också till att utbildningen följer den utvecklingstakt som vi har ute i arbetslivet.

BEHÖRIG
För utbildningen måste du ha en gymnasieutbildning eller motsvarande. Reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund och erfarenhet har möjlighet att uppfylla kraven. Du är behörig till utbildningen om du uppfyller något av följande:
1.
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
2.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
3.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
4. 
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen

EFTER EXAMEN
Efter godkänd examen, kan kan du arbeta som, husbilstekniker, husvagnstekniker, servicechef.

Senaste ansökningsdag är den 19 april 2018 och för ytterligare frågor går det att kontakta Kent Gunnarsson, Yrkeshögskola, Vuxenutbildning Falkenberg med e-post kent.gunnarsson@falkenberg.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.