Bild
Nästa artikel
Utlandsresor ska bli tillåtna med digitalt Covid19-certifikat

Utlandsresor ska bli tillåtna med digitalt Covid19-certifikat

NYHETER

Efter dagens beslut i EU ska det från den 1 juli bli tillåtet att resa mellan Europas länder. Beslutet kommer dock inte att ta ifrån länder rätten att åter kräva karantän.

Det återstår att se om det nya Covid19-certifikatet kommer att bli så bra som beslutet gör gällande men i korthet ska det bli fritt att resa från den 1 juli. Certifikatet har tidigare diskuterats men då under namn som grönt certifikat.

Enighet kunde dock inte nås om karantänsreglerna där medlemsstater inte ville släppa ifrån sig möjligheten att införa regler om karantän för det fall någon ny mutation skulle uppstå eller att situationen återigen skulle försämras. För att slutföra överenskommelsen gavs ett kryphål, länderna får om situationen så kräver införa karantänsbestämmelser och gavs dessutom en tidsfrist på sex veckor från den 1 juli för genomförandet.

Covid19-certifikatet ska utfärdas till de som åtminstone fått en vaccindos och certifikatet utfärdas både på papper och digitalt. Det ska innehålla uppgifter om EU-resenärers vaccinationsstatus, om man har haft covid-19 tidigare och om man har antikroppar.

Vissa länder, som Estland, har redan infört ett digital certifikat om sina medborgares vaccinationsstatus då den diskussion som förts ett tag har lett till att det börjat utvecklas digitala lösningar i olika länder. Nu kommer dessa att samordnas ytterligare då innehållet likriktas.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides twittrar om att beslutet är ett viktigt steg för att komma tillbaka till fri rörlighet.

Som läget ser ut just nu skulle det innebära att det blir möjligt med utlandsresor med start veckan efter midsommar, åtminstone om man är vaccinerad.
 
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.