Nästa artikel
Vägarbeten får krav på mer ITS
NYHETER

Vägarbeten får krav på mer ITS

Publicerad 5 juni 2020 (uppdaterad 5 juni 2020)
Under 2020 införs krav på Intelligenta transportsystem (ITS) vid vägarbeten på vägar med mycket trafik. ITS betyder i praktiken anpassad och elektroniskt styrd skyltning.
40 procent av alla olyckor vid vägarbeten är upphinnandeolyckor och Trafikverket menar nu i sin information att dynamisk visning av trafikinformation ska höja säkerheten vid vägarbeten för både personal och trafikanter. Kravet på ITS-utrustningen syftar till att varna innan vägarbeten, om eventuell kö samt påminna om vilken hastighet som gäller. Med mer uppmärksamma förare kan olyckorna markant reduceras.

Från 2020 ska alla nya entreprenader som upphandlas använda ITS på TEN-T vägnätet (de flesta europavägarna) där fordonsmängden överstiger 10 000 fordon/dygn. De nya kraven berör Trafikverkets upphandlingar av nya arbeten på detta vägnät.

– Det är glädjande att det nu finns ett inriktningsbeslut om hur vi ska arbeta med ITS-lösningar vid våra vägarbeten från 2020 och framåt. Det är nu Sveriges tur att följa andra länder i den här frågan så att säkerheten förbättras för både trafikanter och personal  när vi arbetar på våra mest trafikerade vägar, säger Petra Flour, ansvarig för Trafikverkets nationell åtgärdsplanering på verksamhetsområde Planering

Trafikverket reviderar nu sina upphandlingsmallar med de nya kraven.

De nya kraven kommer att införs stegvis för att skapa förtroende och ge leverantörer och entreprenörer tid att ställa om. Med ett stegvis införande skapas förutsättningar för företag att våga investera i ny teknik och undviker att de drar på sig obefogade kostnader för teknik som inte efterfrågas.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.