Bild
Nästa artikel
Vägarna du bör undvika i jul

Vägarna du bör undvika i jul

Nyheter

Under den kommande jul-och nyårshelgen befaras fler än 300 personer dödas eller skadas svårt i trafiken, enligt senaste årens statistik. Flera av olyckorna väntas inträffa på några av Sveriges mest trafikerade vintervägar, skriver Motormännen.

 

Det är ingen nyhet att våra vägar blir hårt trafikerade i jul-och nyårshelgen. Fler än 300 personer befaras dödas eller skadas svårt i trafiken i år, om man tittar på tidigare års statistik. Motormännen skriver att det ofta handlar om att vägarna inte är anpassade för en sådan intensiv trafik som det blir under vinterns storhelger. Enligt beräkningar från Försäkringsbolaget If befinner sig cirka två miljoner människor på de svenska vägarna under julhelgen. Knappt 70 procent beräknas ta bilen när de ska besöka släkt och vänner och resan sker inte sällan på vägar som inte är mötesseparerade.

— Flera av vägarna som trafikeras under jul- och nyårshelgen är inte dimensionerade för den stora trafikmängd som råder just då. Många är 80- eller 90-vägar utan mötesseparering. Inträffar det olyckor på dem kan konsekvenserna bli svåra, säger Johan Strandroth, trafiksäkerhetsanalytiker på Trafikverket.

För att minska antalet allvarliga olyckor har den högsta tillåtna hastigheten sänkts på flera av de mest utsatta avsnitten, ofta i kombination med kameraövervakning.
En del har också gjorts mötesfria.

Dessa vägar rekommenderar Motormännen att ta det extra försiktigt på:
E14

E10

E22 genom Kalmar län.

E45

E16

Väg 70

Väg 26

E12

E20

Väg 84

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.