Nästa artikel
Välj rätt solglasögon, Synoptik tipsar
SEMESTERTIPS

Välj rätt solglasögon, Synoptik tipsar

Publicerad 23 maj 2017 (uppdaterad 23 maj 2017)
Solglasögon är en komplicerad historia, åtminstone om man ska lita på experterna. Synoptik har sammanställt vilken färg på glasen som är bäst för olika användningsområden.

Sommaren är här och ska fyllas med aktiviteter, alltifrån bilkörning till strandliv. När du ska köpa nya solglasögon ska du inte välja dessa bara sådär, det ska ske med omsorg menar experterna.

– Solglasögon finns i många olika färger och att hitta rätt glas för dina behov är lika viktigt som att hitta bågar som du trivs med. I trafiken kan det till och med bli en fråga om säkerhet, säger Awet Tesfamariam, optiker och chef för kliniska frågor på Synoptik. 

Vid bilkörning fungerar ett brunt eller grått glas bäst. Här är det också viktigt att ha polariserande glas för att undvika bländande reflexer från vägbanan. Vid dimma eller mörker är gula glas bäst. 

För segling, strand och vattensport, använd ett grått glas som är polariserande, det tar bort solreflexer och bländningar från vattnet. Dessutom gör det polariserande glaset att du får ett bra djupseende och uppfattar omgivningen bättre. 

Vid golf och aktiviteter i skog och terräng är ett gult, orange eller grönt glas idealistiskt, det gör att man lättare urskiljer nyanser i det gröna. Dessutom kompenserar det snabbt för ljus- och skuggväxlingar. Vid utomhusaktiviteter med mindre grönska passar ett brunt glas bra. Det framhäver kontraster och gör det lättare att se vägar, skyltar och hinder om du exempelvis joggar eller cyklar.

Om du vill ha ett allroundglas som passar i alla väder så är grönt glas att föredra. Det ger korrekta färger och tydliga kontraster för de flesta aktiviteter och väder. Många uppskattar också bruna glas då de ger en varm och behaglig färgton. 

Se till att solglasögonen är CE-märkta, då har de ett fullgott skydd mot UV-strålning. UV-strålning kan ge långsiktiga skador på näthinnan och barns ögon är extra känsliga för solens strålar. Alla Synoptiks solglasögon är CE-märkta.

Bra passform är också viktigt för att skydda ögonen från reflexer och bländningar. Ögonbrynen ger ett naturligt skydd men se till så att glasen sitter bra vid näsan. I miljöer med mycket reflexer, som på havet, ger välvda glas som finns på sportigare modeller bäst skydd.

Allt detta enligt Synoptiks pressmeddelande.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.