Nästa artikel
Vältrafikerat över Svinesund ger gratis bro 2020
NYHETER

Vältrafikerat över Svinesund ger gratis bro 2020

Publicerad 23 september 2019 (uppdaterad 23 september 2019)
Den avgiftsbelagda Svinesundsbron mellan Norge och Sverige som invigdes 2005 är snart betald och i slutet av 2020 kan det bli gratis att korsa gränsen. Det är flera år tidigare än prognosen gjorde gällande när bron byggdes.

Intensiv trafik är sällan något man gläds över men det finns undantag. När den 6,7 kilometer långa Svinesundsförbindelsen invigdes 2005 beslöts att den skulle avgiftsfinansieras och med den allt intensivare trafiken de senaste åren beräknas att bilisterna som passerar bron betalt av investeringen ungefär fem år tidigare än beräknat. Men även underhållet har kunnat utföras på ett mer effektivt sätt än den ursprungliga planen gav vid handen. När lånet är slutbetalt uppges att det kommer att bli gratis att passera i båda riktningarna.

– Utifrån prognosen kommer det att ske i slutet av 2020, säger Torleif Haug, vd för bolaget Svinesundsforbindelsen, till Strömstads Tidning.

När bron vid den mest trafikerade gränsövergången mellan länderna byggdes 2005 kostade den cirka 600 miljoner kronor vilket delvis finansierades av ett lån som i sin tur betalas av via en broavgift. Avgiften är i dagsläget 22 svenska kronor för de flesta fordonskategorier men är det en husbil med en högre totalvikt än 3,5 ton är det betydligt dyrare, hela 109 kronor. Med olika typer av betalningslösningar kan beloppen variera något men det kan du läsa mer om på Svinesundsforbindelsens hemsida

– Det har varit betydligt mer trafik än man räknade med när nya bron byggdes, och trafiken har ökat för varje år, säger Torleif Haug.

Under 2018 passerade närmare 8,4 miljoner fordon gränsövergången via bron och av dessa var cirka 90 procent lätta fordon. Totalt sett ökade trafiken med 2,4 procent jämfört med 2017 och under 2018 kunde Svinesundsförbindelsen betala av 85 miljoner på sina lån. Driftsintäkterna var 203 miljoner.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.