Nästa artikel
Var femte husvagn på vägarna har allvarliga brister
NYHETER

Var femte husvagn på vägarna har allvarliga brister

Publicerad 4 maj 2021 (uppdaterad 4 maj 2021)
Många husvagnar och husbilar underkänns på besiktningen trots att de körs korta sträckor, visar nya siffror från Bilprovningen.

Så här års är många husvagns- och husbilsägare ivriga att ställa på sina fordon och få dem besiktigade. Säsongen är igång och eventuellt kan den bli mer aktiv än någonsin när många som annars åker utomlands håller sig inom Sveriges gränser på grund av pandemin.

Bilprovningen har släppt besiktningsstatistiken för 2020, och det visar sig att många husvagnar och husbilar har allvarliga brister.

Många husvagnar och husbilar har allvarliga brister

Var femte husvagn som besiktigades blev underkänd och tvingades komma tillbaka för efterkontroll när felen åtgärdats. När det gäller husbilarna blev 15 procent av alla fordon som besiktigades förra året underkända med krav på efterkontroll.

Det är relativt höga siffror med tanke på att fordonen inte rullar särskilt många mil om året. Ett av de vanligaste felen både för husvagnar och husbilar var fel på bromssystemet, kanske på grund av att fordonen står stilla under långa perioder.

– Som husvagnsägare bör man vara uppmärksam på om det ”dunkar till” vid inbromsning. Det är en tydlig signal på att bromsarna kan behöva justeras, säger Per-Anders Blommefors som är besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Husvagnar kontrollbesiktas första gången efter fyra år i trafik och därefter vartannat år.

Så gick besiktningen för husvagnarna...

Andel underkända totalt: 28,7%

Andel underkända utan krav på efterkontroll: 9,4%

Andel underkända med krav på efterkontroll: 19,1%

...och för husbilarna

Andel underkända totalt: 32,5%

Andel underkända utan krav på efterkontroll: 17,8%

Andel underkända med krav på efterkontroll: 14,7%

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.