Nästa artikel
Var fjärde bil har felaktig belysning
NYHETER

Var fjärde bil har felaktig belysning

Publicerad 15 december 2017 (uppdaterad 15 december 2017)
540 000 bilar har felaktig belysning visar Bilprovningens undersökning. Därutöver har 360 000 bilister trafikfarlig syn och i den intensiva jultrafiken kan det skapa onödiga risker.
Under jul och nyår kör runt två miljoner bilar på vägarna, vilket är betydligt fler än vanligt, och perioden är en av årets mest trafikintensiva och olycksdrabbade. Det varierande väglaget och mörkret försvårar omständigheterna. Därför vill Bilprovningen och Synoptik, som står bakom initiativet Synbesiktningen, uppmärksamma bilister på vikten av att se och synas i jultrafiken.

Statistik från Bilprovningens kontrollbesiktningar visar att i genomsnitt fler än var fjärde bil (cirka 27 procent) har brister i belysningen och kan därmed försämra sikten för sig själv eller för sina medtrafikanter.

Statistiskt innebär det att cirka 540 000 förare i jultrafiken har bilar med felaktig belysning och därmed utgör en trafiksäkerhetsrisk.

– Det finns många saker man kan kontrollera själv och åtgärda innan man åker iväg med bilen. Det är särskilt viktigt med en fungerande och rätt inställd belysning för att se och synas. Nya lampor med starkare ljus kan göra stor skillnad i vintermörkret, säger Morgan Isacsson, Bilprovningens expert på kontrollbesiktning och bilar.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.