Bild
Nästa artikel
Var fjärde bil i Skåne hade vinterdäck på sommarväg

Var fjärde bil i Skåne hade vinterdäck på sommarväg

NYHETER

Största andelen med fel däck för årstiden sedan mätningarna började 2009.

Nu är resultaten av 2017 års däckrazzia här. Det visade sig att var fjärde undersökt bil i Skåne hade dubbfria vinterdäck på, trots att det inte rådde vinterväglag. Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, ser en ökande trend i felaktigt däckanvändande över hela Sverige.

– Det är redan idag många som kör på vinterdäck på sommaren i stora delar av landet. När fler väljer dubbfria vinterdäck på vintern riskerar andelen vinterdäck på sommaren att öka ytterligare, säger Marie Nordén, generalsekreterare NTF.

En glädjande nyhet vid årets däckrazzia var att bilarna hade bättre mönsterdjup än någonsin. Av de totalt 479 undersökta bilarna hade 1,5 procent ett mönsterdjup mindre än 1,6 millimeter. Det är den lägsta andelen sedan däckrazzior infördes 2005.

Däckrazzia genomförs varje år och är ett samarbete mellan Polisen, Energimyndigheten, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), Däckbranschens informationsråd, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF) och Bilprovningen.

I år genomfördes däckrazzian i månadsskiftet augusti/september och den här gången inriktade man sig speciellt på södra Sverige, för att bättre bilda sig en uppfattning om hur många som faktiskt kör med dubbfria vinterdäck på sommaren.

Det är inte olagligt att köra med så kallade friktionsdäck när det inte är vinterväglag, men däcken presterar betydligt sämre på sommaren, eftersom deras mönster och gummiblandning är anpassade för snö, kyla och is. Skåningarna är de som till störst del använder odubbade vinterdäck av alla svenskar. 70 procent av bilisterna i Skåne har friktionsdäck som vinterdäck.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.