Bild
Nästa artikel
Vår ger vilt på vägen

Vår ger vilt på vägen

Nyheter

När våren kommer börjar också viltet att röra på sig. Viltolyckornas antal skjuter i höjden mellan april och maj.

Det kan vara en god idé att hålla extra god beredskap när man kör bil ute på vägarna under våren. Nu kommer nämligen tiden på året då viltolyckorna blir extra många, visar siffror som Älgskadefondsföreningen har tagit fram.

Viltolyckorna är i ungefär 60 procent fler i maj än i april. Det skiljer sig en aning från år till år. 2012 skedde 2473 viltolyckor i april och 4 065 viltolyckor i maj, en ökning med 64 procent. 2011 var antalet viltolyckor 2 318 i april och 3 490 i maj, vilket är en ökning med 51 procent. I snitt ökade olyckorna med 59 procent mellan april och maj åren 2009-2012.

Anledningen till att viltolyckorna ökar så mycket just på våren är att det har blivit dags för älgar och rådjur att stöta bort sina kalvar. Det innebär att många unga djur nu får klara sig själva och söka sig till nya marker, något som gör att många djur är rörelse under perioden.

2013 har så långt varit ovanligt olycksdrabbat. Antalet polisanmälda viltolyckor har ökat med hela 26 procent under januari till mars, jämfört med samma period förra året., från 9 078 olyckor 2012 till 11 482 olyckor i år. Det motsvarar en viltolycka var elfte minut under årets första tre månader.

Taggar: Nyheter, Hem, default_top

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.