Bild
Nästa artikel
Var sjätte bilist ser för dåligt

Var sjätte bilist ser för dåligt

NYHETER

Svensk Bilprovning genomförde igår för fjärde året i rad en frivillig synbesiktning för alla som besiktigade sin bil. Om resultatet är representativt har var sjätte förare trafikfarligt synfel!

Flera år i rad har Synoptik och Bilprovningen genomfört den årliga Synbesiktningen. Syftet är att påminna om hur viktigt det är att ha bra syn när man kör bil. Testerna visar tyvärr att varannan bilist behöver synkorrigering och att var sjätte utgör en direkt trafikfara. För att alla ska kunna testa sin syn i samband med besiktningen finns numera enkla, självinstruerande syntavlor på alla Bilprovningens stationer.

Under förra veckan erbjöds dock omkring 5000 personer på 43 av landets Bilprovningar en gratis synundersökning där Synoptiks personal hjälpte till. Det var många som passade på medan de väntade på att besiktningen skulle klaras av, även om en del tackade nej.

Syftet är att uppmärksamma förarna på problemet och få dem att gå till optikern och åtgärda problemet istället för att bara köra vidare. Var fjärde av de svenska bilisterna kontrollerar sin syn så sällan som vart tionde år om undersökningen är representativ.

Under de fyra åren som synbesiktningen genomförts har det utförts ungefär 15 000 syntester. Det skrämmande resultaten visar att hälften av förarna har försämrad syn och skulle behöva glasögon eller uppgradera sina nuvarande för att köra säkrare i trafiken även om de flesta inte är nedvetna om problemet. Syntestet utförs med hjälp av en syndator som snabbt visar om man har försämrad syn. De som behövde en synkorrigering fick en värdecheck på en kostnadsfri och mer omfattande synundersökning hos Synoptik. 

I den stundande mörka och blänkande årstiden då dålig syn blir än mer påtaglig och kanske dessutom i kombination med en gammal och repig vindruta som torkas av bristfälliga torkarblad finns det anledning att se över såväl syn som utrustning.
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.