Nästa artikel
Var tredje bilist slarvar med att använda sina glasögon
NYHETER

Var tredje bilist slarvar med att använda sina glasögon

Publicerad 4 december 2020 (uppdaterad 5 december 2020)
Var tredje bilist slarvar när det kommer till att använda sina glasögon och linser under bilkörning enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av KlarSynt Sverige. En oroväckande hög siffra eftersom det innebär en större risk för trafikolyckor, framför allt under de mörka vintermånaderna då sikten försämras och väglaget är halare. 

Vi befinner oss just nu i den mörkaste tiden på året. Förutom att vi kan känna oss tröttare av mörkret påverkar det även vår förmåga att se skarpt och bedöma avstånd när vi kör bil. Trots detta uppger hela 35 procent av landets bilister med synfel att de kör bil utan glasögon eller linser i en undersökning från YouGov och KlarSynt.

– Att köra med okorrigerat synfel gör att man riskerar både sitt eget och andras liv i trafiken. Det gäller därför att förebygga genom att alltid använda sina linser eller glasögon när man tar bilen till och från jobbet nu under vintern, oavsett hur bra bilförare man är eller vilket synfel man har, säger Kenneth Nettelbladt, leg. Optiker på KlarSynt Östermalm.

När ögat åldras blir ögonlinsen stelare, tjockare och grumligare. För att kunna se är vi beroende av att ljuset bryts i ögat och med åren försämras den förmågan. Det är viktigt att göra regelbundna synundersökningar. Att använda glasögon eller linser med rätt styrka löser oftast problemen, men i vissa fall behövs glasögon som är speciellt framtagna för att köra i mörker. Dessa kan hjälpa ögat med kontraster, underlättar bilkörning i dimma eller dis och minskar bländningseffekter.

– Alla får sämre syn i mörker, det innebär att om du har synfel på dagtid så blir det ännu värre på kvällen. Att sätta sig bakom ratten utan linser eller glasögon är väldigt riskabelt, även om du bara har ett mindre synfel. Som bilförare ska man hålla koll på vad som händer framför och bakom på vägen, kunna se instrumentbrädans alla siffror och navigationsutrustningen. I mörker har vi också försämrad avståndsbedömning, skärpa och inget färgseende. Det är också vanligt att man störs av bländande strålkastare eftersom ögat har svårt att ställa om snabbt mellan ljus och mörker, avslutar Kenneth Nettelbladt.

Om undersökningen: Svenskarnas ögonhälsa är genomförd under perioden 31/1 – 2/2 2020 av YouGov på uppdrag av KlarSynt.Totalt 1020 män och kvinnor över 18 år har svarat på frågor genom en webbenkät. Resultatet är riksrepresentativt.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.