Nästa artikel
Varannan osäker på att klara körkortet idag
NYHETER

Varannan osäker på att klara körkortet idag

Publicerad 12 maj 2015
Skulle du klara av att köra upp igen? Goodyear har undersökt och 45 % av svenskarna uppger att de är tveksamma till om de skulle klara dagens krav.

Att ta körkort är för många en stor händelse i livet. Rutinerna för hur teoriprov och uppkörning bedöms har förändrats genom åren. I undersökningen Goodyear Road Safety Survey har föräldrar till unga bilförare svarat på frågor om trafiksäkerhet. Resultatet visar att 45 procent av de svenska föräldrarna är osäkra på om de skulle klara körkortet om de tog om det idag. De främsta anledningarna är att teoriprovet anses vara svårare idag än när de tillfrågade tog sitt körkort och att nya trafikregler har tillkommit.

Trots att svenskarna är osäkra på sina trafikkunskaper är stödet svagt för att införa ett obligatoriskt uppföljningstest för alla som har haft körkort ett visst antal år. Endast fyra av tio svarar ja på frågan om man skulle stödja ett test av det här slaget.

Undersökningen visar samtidigt att de svenska föräldrarna har brutit mot flera regler i trafiken, när barnen suttit i bilen. Fyra av tio har exempelvis kört för fort ofta eller vid upprepade tillfällen. Var femte uppger också att de har sms:at eller pratat i telefon under bilkörning med barnen som passagerare och sju procent har kört med sommardäck under vintern.

– Många föräldrar är oroliga över att deras barn ska bryta mot trafikregler samtidigt som de själva slarvar med säkerheten vid upprepade tillfällen. Främsta orosmomentet är att barnet ska köra bil utan säkerhetsbälte. Även körning på vintern med sommardäck bekymrar dem, trots att nästan var tionde förälder har gjort detta själv, säger Linda Brandelius, Nordic Marketing Manager på Goodyear Dunlop.

Fler än var fjärde förälder tycker också att unga bilförare kör mer riskfyllt idag än vad de själva gjorde när de precis tagit sitt körkort. Distraktion från mobiltelefonen anses vara en stor anledning till att unga kör mindre säkert idag. Även faktorer som att unga personer tror sig vara odödliga i trafiken och att de saknar erfarenhet listas som primära orsaker bakom ett osäkert körbeteende.

Undersökningen är utförd under augusti 2014 av undersökningsföretaget ReputationInc. Totalt deltog 6 724 europeiska föräldrar med körkort varav 305 var svenska respondenter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.