Nästa artikel
Varannan timme förlorar någon sitt körkort
NYHETER

Varannan timme förlorar någon sitt körkort

Publicerad 19 januari 2015 (uppdaterad 1 oktober 2019)
Under 2014 fattade Transportstyrelsen beslut om 34 352 körkortsåterkallelser. Det är en minskning med 13 procent jämfört med 2013 men ändå Transportstyrelsen näst högsta resultat.

2013 blev något av ett rekordår vad gäller antalet återkallade körkort med totalt 39 639 beslutade återkallelser. Det stora antalet återkallelser 2013 berodde mycket på en extra kraftinsats för att arbeta bort gamla oavslutade ärenden. Det är därför inte oväntat att antalet återkallelser nu sjunker till en något lägre nivå även om det är det näst högsta sedan Transportsstyrelsen övertog ansvaret som landets körkortsmyndighet.

– Resultatet för 2014 pekar på en stabil nivå som speglar min uppfattning om var vi bör ligga i vårt arbete med att återkalla körkort, även om en viss variation mellan åren är naturlig, säger Transportstyrelsens körkortsdirektör Katarina Fröberg.

Som tidigare är den överlägset vanligaste orsaken till en körkortsåterkallelse det som kallas ”en väsentlig överträdelse”. En väsentlig överträdelse är vanligtvis en kraftig hastighetsöverträdelse men kan också vara till exempel en rödljuskörning, brott mot väjningsplikt eller trafikfarlig användning av mobiltelefon. Totalt 18 240 återkallelser genomfördes i kategorin vilket innebär en minskning med 16 procent jämfört med 2013.

– Att vi återkallar i en större omfattning än tidigare är visserligen en indikation på att vi är effektivare idag, men det är viktigt att poängtera att vi inte har som ambition att återkalla som många körkort som möjligt. Vårt uppdrag är att utreda om en person kan förväntas vara en lämplig och trafiksäker förare eller inte, säger Katarina Fröberg.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.