Nästa artikel
Våren kom i tisdags
NYHETER

Våren kom i tisdags

Publicerad 24 februari 2017 (uppdaterad 24 februari 2017)
För dryga veckan sedan anlände våren till södra Sverige. Det är ovanligt tidigt eller till och med så tidigt det överhuvudtaget är möjligt. Dessutom blev det aldrig vinter på Öland, där kom våren direkt efter hösten.

Det är SMHI som sätter standarden för årstiderna och vår, det är det när dygnsmedeltemperatur är mellan noll och tio grader sju dygn i sträck. Flera av SMHI:s mätstationer kunde notera detta mellan den 15:e och 21:a februari och vårens ankomst sätts då till det första datumet i mätperioden.

Det finns dock ytterligare ett krav för våren, den får inte komma tidigare än den 15 februari. Så vi kan konstatera att våren kom en månad tidigare än den brukar och på vissa ställen kom våren en månad tidigare än normalt. De platser där våren nu kan välkomnas är vid kuststationerna Skillinge i Skåne, Hanö, Karlskrona-Söderstjerna och Utklippan i Blekinge, Ölands södra udde samt Ölands norra udde. Vid mätstationerna på Öland lyckades den meteorologiska vintern aldrig etablera sig så där gick man istället från meteorologisk höst direkt till meteorologisk vår vilket är anmärkningsvärt.

Även om fler orter beräknas få vår den närmaste tiden kan det dock bli lite kallare den närmaste veckan. Men vad gör väl det, är våren väl här så är den!

Här kan du följa hur långt våren har hunnit på SMHI:s årstidskarta.

Hur långt har våren kommit där du bor? Skriv en kommentar!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.