Nästa artikel
Vårkollen vill att du kollar vårens framfart
NYHETER

Vårkollen vill att du kollar vårens framfart

Publicerad 25 april 2019 (uppdaterad 25 april 2019)
Under Valborgshelgen den 30 april–1 maj behöver Svenska Botaniska Föreningen även i år hjälp med att kolla upp vissa vårtecken. Det är där du kommer in i bilden och efter du upptäckt dessa rapporterar du in dem till Vårkollen.

Genom att samla in vårtecken under många år, kan Svenska Botaniska Föreningen (SBF) i samarbete med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) analysera hur växterna tar emot våren och om det finns några trender som tyder på att det är bestående skillnader från förr. Vårkollen, som är ett så kallat medborgarforskningsprojekt där frivilliga och professionella forskare samarbetar, genomfördes för första gången 2015 och varje år har tusentals observationer rapporterats in om blommande vitsippor, tussilago, sälg och hägg samt björkarnas lövsprickning. Tidigare år har det visat sig att till exempel björkarnas lövsprickning hunnit 40–50 mil längre norrut än vad som var normalt för drygt hundra år sedan och vitsippornas blomning och björkarnas lövsprickning startar nästan två veckor tidigare än efter 1800-talets köldperiod.

– Vi är glada åt det är så många som intresserar sig för vårtecknen och vi hoppas på samma stora uppslutning till Vårkollen som vi har fått tidigare år. Det är också viktigt att vi lyfter fram dessa vårteckenspanare som bidrar till vetenskaplig kunskap, säger Eva Waldemarson, ordförande i SBF.

Eftersom vårtemperaturerna kom ovanligt tidigt till stora delar av Sverige, blir det extra spännande att se hur vårväxterna påverkats av detta i landets olika delar. När våren startar tidigt är det inte ovanligt att det kommer bakslag, som kan komplicera bilden, då en del växter kanske hinner börja blomma medan andra vackert får vänta till nästa värmebölja. Många vårtecken hålls också tillbaka av snön, så att de ändå måste vänta tills snön har smält bort.

– Därför är det viktigt att få in rapporter från alla delar av landet, så vi kan se hur läget är just hos dig, säger Ola Langvall från SLU, som är samordnare för Svenska fenologinätverket. Genom att delta i Vårkollen kan du hjälpa till att besvara frågan hur långt vårtecknen hunnit hemmavid just kring Valborg i år.

Vårkollen tar emot observationer av vårtecken från och med den 30 april till och med den 1 maj. Resultatet publiceras på eftermiddagen den 2 maj. Här kan ladda hem folder om Vårkollen

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.