Nästa artikel
Världens tuffaste husbilar, del 1
Nyheter

Världens tuffaste husbilar, del 1

Publicerad 7 februari 2009 (uppdaterad 13 juli 2010)
Begränsas du av jordens öknar, savanner och glaciärer när du letar ställplats? Låt inte såna småsaker hejda dig för det finns hjälp. Till exempel Earth Roamers läckra husbilar.

Amerikanska EarthRoamer har två olika husbilar i sitt program. Den ena heter XV-JP och bygger på Jeep medan XV-LT sitter på ett Fordchassi. Här visas XV-LT som liknar en camper men bodelen är fastmonterad på ett pickup-chassi. En chassilösning som är vanligare utomlands.



Bakväggen är borttagen på pickupen så det går att krypa mellan bodel och förarutrymme. Troligen ett krav om favoritställplatsen är mitt bland en flock lejon eller när monsunregnet öser ner utanför dörren. Med dubbelhytt och ett riktigt baksäte blir tillvaron trevligare för eventuella medresenärer.



Alkoven rymmer en stor säng för två och sittgruppen kan bäddas ut för två barn eller en vuxen.



XV-LT är byggd på en fyrhjulsdriven Ford Super Duty F-550 med 350 hästkrafters V8. Dragvikten är 4,5 ton så man kan förmodligen släpa med sig allt man äger och lite till bakom husbilen. Solpaneler på taket bidrar med energi.



Om Fords dieseltank på 189 liter är för liten finns möjlighet till ytterligare 150 liter som extrautrustning. (Med ett dieselpris på 11 kronor/litern kostar full tank 3729 kr.)
Färskvattentanken är på 321 liter och gråvattentanken på 98 liter. Vidare finns dusch både på insidan och utsidan samt ett "polar-kit" för att klara sig i extrem kyla.



Trots robust yttre är inredningen lyxig, här finns bokstavskombinationer som AC, LCD-tv, DVD, MP3 och wc. Dusch inne och ute, microvågsugn, kaffebryggare och skinnklädsel ingår också. Det ligger med andra ord något i tillverkarens slogan, "XV-LT är ett civiliserat sätt att fly civilisationen". Det kostar dock 200.000 dollar att vara så här civiliserad.



XV-JP som bygger på en mindre Jeep är överkomligare men då får man nåt som mer liknar ett bilburet tält.

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.