Bild
Nästa artikel
Västsverige satsar på husbilsturism

Västsverige satsar på husbilsturism

Nyheter

Turismen i Västra Götalands län omsätter cirka 34 miljarder kronor varje år. Nu vill Västsvenska turistrådet bli bättre och bland annat satsa på husbilsturism.

Västsvenska turistrådet genomför nu projektet ”Husbilsdestination Västsverige”. Syftet är att utveckla övernattningsplatser för husbilar i Västra Götaland. För att få bättre kunskap om husbilsturismen gjordes en marknadsundersökning med 1 828 deltagande.
 57% har ägt eller haft tillgång till husbil under 5 år. De reser under en stor del av året och de flesta utnyttjar husbilen under april till oktober vilket innebär att de har andra resvanor än traditionella campinggäster och skapar intressanta möjligheter för destinationer att skapa produkter anpassade för denna målgrupp.
Var 3:e natt tillbringas på en campingplats med den service som de erbjuder. Övriga nätter tillbringas på ställplats eller som fricampa. Här finns goda förutsättningar för destinationer att i samarbete med näringslivet på orten etablera ställplatser med den service som husbilsturisten har behov av.
75% svarade att det absolut viktigaste vid övernattning på ställplats är det finns möjlighet att tömma avlopp och fylla på vatten, 73% att det är viktigt med en prisvärd produkt med andra ord att få valuta för pengarna, 69% att det är en lättillgänglig plats, 67% viktigt med tillgång till sophantering med källsortering, 66% informationstavla med vad som gäller på ställplatsen och vad man kan göra på destinationen.
70% ägnar sig åt sol och bad när de är i Västsverige, 50% shoppar, åker på sightseeing/utflykter, besöker olika historiska byggnader/slott/monument mm, mer än 40% besöker restauranger och caféer. Målgruppen är alltså mycket aktiv.
Västsverige är en populär destination. 87% av husbilsturisterna brukar besöka Västsverige med husbilen och de populäraste kommunerna är Lidköping, Göteborg, Lysekil, Mariestad, Hjo, Strömstad, Orust och Karlsborg.
– Undersökningen visar tydligt på målgruppens potential. Inte minst att husbilsåkare reser över stora delar av året och inte bara under sommaren. Om Västsverige kan utveckla ställplatser med den service som husbilsturisten efterfrågar och med ett varierat utbud av övernattningsalternativ kan vi positionera oss som destination både för svenska och utländska besökare säger Lotta Nibell-Keating på Västsvenska Turistrådet.
Lars Isacson VD på SCR ser det som mycket positivt att man i samverkan med Västsvenska Turistrådet kan medverka till att utveckla husbilsturismen i Västsverige. Med undersökningen som underlag kan vi än mer anpassa produkter och service till målgruppen.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
Göran Wiklund
2013-01-10 17:23

Intressant att det är några som insett att det går att tjäna pengar på den här gruppen.

#2
SussAndersson
2013-01-14 16:36

Vad bra!

#3
Eva Hagström
2013-01-18 13:13

Bra om det blir mer husbilsservice. Men varför ställplatser? I Frankrike finns, i var och varannan by, ett ställe där man kan fylla på vatten och tömma toa och gråvatten. Vanligaste priset är €2, men ibland gratis och ibland dyrare. Då kan man lätt fricampa och få en boendekostnad på en tjuga per dygn.

Husbil & Husvagn hade en serie om husbilssemester i Frankrike, men reportern hade dålig koll på läget! Det finns tusentals "Aires de service pour campingcar" utspridda över hela Frankrike. Ibland med parkering och ibland utan. På vissa campingar kan man sköta vattenfrågan utan övernattning och ibland kan man också betala lite för att få duscha innan man åker vidare. Inte många svenskar känner till detta och denna service känns för bra för att vara sann - det är väl i det läget som fantasin bara räcker till ställplatser.

Nu är jag inte emot ställplatser, men i ett land med allemansrätt ser jag ett större behov av ställen för att bara sköta vattenfrågan. Det är ju också billigare och enklare att installera. I Frankrike är dessa serviceställen kommunala eller privata. Ex en snabbköpskedja har ofta detta på sin parkering.

Jag gillar inte att åka husbil i Sverige eftersom jag aldrig vet hur jag ska lösa vattenproblemet.

#4
Thorsten Björkehed
2013-02-03 11:04

Västsverige är underbart att upptäcka med husbil. Tyvärr känner man sej inte välkommen på många av platsena längs kusten upp mot Strömstad.Därför känns det bra att turistrådet vaknat upp och inser att husbilsåkare inte är parasiter utan bidrar till intäkter i kommunerna. Gotland o Öland är också platser som man gärna besöker men även där finns mycket i övrigt att önska. ASKERSUND brukar jag framhålla som en kommun som lyser med sin fina inställning till oss husbilsåkare. Lär av Askersund o titta också hur man gör i övriga Europa där man sedan länge insett värdet av oss husbilsåkare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.