Nästa artikel
Vi campar på Sweden Rock: ”Festival för vuxna”
Nyheter

Vi campar på Sweden Rock: ”Festival för vuxna”

Publicerad 2024-06-07 09:08 (uppdaterad 2024-06-10 10:26)
Festivalens utökade campingplats överraskar.

Rockfestival brukar vara lika med lera och tält. 

Men inte Sweden Rock i Norje utanför Sölvesborg. Festivalen kan säkert bidra med lera, även om solen skiner i år, och visst finns här tält. Men det här är framför allt husbilarnas och husvagnarnas festival. 2023 bodde 40 procent av de 40000 besökarna i husbil eller husvagn. Så till i år har festivalens eget campingområde Norra camping utökats – från 350 till 750 platser.

Vi är på plats med redaktionens plåtis och kan konstatera att var och varannan villaträdgård i trakten har förvandlats till en campingplats. Där vi står, på Norra camping, trängs klassiska Cabby-vagnar med lyxiga Hymer-husbilar. Det är lugnt och välorganiserat och ännu inte fullbelagt, på fredagsmorgonen.

Lite väl välorganiserad tycker våra grannar, som inte fick sätta upp sin nyinköpta markis på husvagnen på grund av brandsäkerhetsföreskrifterna. 

– Om du har markis får inte bilen stå intill husvagnen, då måste vi parkera den utanför området. Sådant här ger mig eksem i själen, säger Robert Bang.

Syskonen Katarina och Robert Bang har tagit systerns impulsinköpta Cabby från 1987 för att gå på festival.

Pinnar med band markerar platserna så att fordonen hamnar på fyra meters avstånd från varandra.

Husbilar får ha markisen ute, men inte husvagnar (om de vill ha bilen intill vagnen).

Det kommer säkert fler människor till campingplatsen under dagen. 

De mest kända artisterna i årets lineup spelar under fredagen och lördagen. Det handlar om namn som Judas Priest, Evanescence, The Hives, Alice Cooper, Bruce Dickinson, Avantasia och Hammerfall.

– Förra årets lineup var bättre, säger Micke Mattsson från Silverbullet som står och säljer bandtröjor utanför festivalområdet.

Årets mest storsäljande tröja hittills är Five Finger Death Punch som spelade i onsdags. Han har bara en kvar. Annars är Motörhead alltid populära.

– Det är en kultgrej, säger han. Lemmy var superbra, en bra låtskrivare. Det är tragiskt att han gick och dog.

Micke Mattson håller upp sista t-shirten med Five Finger Death Punch som han har kvar.

Alla sorters ekipage står på Norra camping.

För att ta sig från Norra camping till festivalområdet måste man promenera 1,5 kilometer.

Många villaägare har förvandlat sina tomter till små campingplatser, men alla vill inte ha besök. Och under bältet-humor verkar vara ett tema. I en flaggstång en bit bort hänger en uppblåsbar Barbara…

Från Norra camping till festivalområdet är det cirka 1,5 kilometers promenad. För den som tycker det är för långt, eller inte kan gå, finns en shuttlebus.

På campingen finns också ett område med bajamajor och duschar, som åtminstone under festivalens andra dygn hålls mycket fräscha. Där finns också färskvattenkranar, latrintömning och grillar – det är inte tillåtet att grilla vid platserna. Återigen en fråga om brandsäkerhet. I ett tält finns också butik.

Vad som inte finns är elanslutning vilket ställer till det lite för oss eftersom kylskåpet i redaktionens plåtis krånglar när det kopplas över till gasol. Det stängs av och på och kylan är sådär, kanske på grund av att underlaget är ojämnt. Vi rullar upp på klossar och hoppas att det hjälper. Men vi har ju inte med oss räkor och råbiff, så det är ändå ingen större fara.

Till och med städpatrullens fordon är lite rock'n'roll.

Duschområdet på Norra camping.

Tillräckligt många bajamajor för att det inte ska bli kö.

Färskvatten finns på campingen.

... och latrintömning.

Att stå på Norra camping en vecka (måndag–söndag) kostar 2695 kronor. Det går inte att boka kortare tid än så. Platserna bokas via Sweden Rocks hemsida.

Precis som det står på hemsidan är det en lugn camping. Ljudet från festivalscenerna hörs visserligen, men väldig svagt och röjet är minst sagt begränsat med tanke på att det här är en rockfestival. Göken som får spel på morgonen för mer väsen än camparna. 

Som 47-årige grannen Robert Bang konstaterar:

– Det här är en festival för vuxna.

Mer om festivalen kommer senare i papperstidningen och på sajten. Varför inte ta en prenumeration så att du inte missar det och allt annat roligt vi har på gång? Det kan du göra här!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.