Nästa artikel
Vi firar toaletten!
Nyheter

Vi firar toaletten!

Publicerad 20 november 2015 (uppdaterad 20 november 2015)
Många missade nog att fira den internationella toalettdagen igår. Vi kan här redovisa fascinerande statistik om toalettvanor.

Varje år den 19 november firas världen över den Internationella Toalettdagen – World Toilet Day. Dagens syfte är att uppmärksamma det faktum att det fortfarande finns människor som lever utan toaletter och möjligheten att hålla en livsnödvändig hygien. För svenskarna handlar detta särskilt om vanor och beteenden kopplat till den offentliga toaletten. 

I undersökningen The Toilet Report har 3 500 personer från sju olika europeiska länder, bland annat Sverige, Norge och Danmark, svarat på frågor kring deras toalettvanor. Undersökning visar vad européerna faktiskt gör inne på toaletten och bland annat svarar hela 56 procent att de använder toaletten till fler saker än att bara uträtta sina behov. Dessutom uppger hela 86 procent av de som deltog i undersökningen att de alltid gör det viktigaste för en god hygien efter toalettbesöket, nämligen att tvätta händerna.

– Det är under Internationella Toalettdagen viktigt att prata om hygien och vikten av rena toaletter. En offentlig toalett ska vara en plats att komma undan och vara för sig själv en stund, oavsett vad man väljer att göra där inne. För att belysa vikten av att hålla en god handhygien och uppmuntra fler att faktiskt tvätta händerna med både tvål och vatten har vi även startat initiativet The Hand Effect. På webbplatsen finns både tips och trix på hur man enkelt förbättrar sin handhygien, säger Kajsa Rynman, marknadschef på Katrin.

Det här har svenskarna gjort på offentliga toaletter
33 procent har druckit vatten på en offentlig toalett
27 procent har bytt kläder
11 procent har tagit en tupplur
11 procent har haft sex
2 procent har bråkat med sin partner

Det här brukar svenskarna göra på offentliga toaletter
48 procent torkar av sitsen innan de sätter sig
24 procent använder pappershanddukar när de ska öppna dörren
22 procent står på huk för att inte vidröra sitsen
13 procent använder armbågen för att vrida på kranvattnet
12 procent undviker att vidröra tvålbehållaren

Källa: Katrin

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.