Nästa artikel
Vid fartkameror slipper 99 procent av fortkörare böter
NYHETER

Vid fartkameror slipper 99 procent av fortkörare böter

Publicerad 3 augusti 2018 (uppdaterad 3 augusti 2018)
Av de tiotals miljoner som kör förbi en fartkamera för fort är det under en procent som lagförs.

I början av 2018 fanns det 1 615 fartkameror i landet och innan 2020 kommer det bli nästan 1 900. Polisen har resurser för att handlägga 290 000 ärenden i år och av dessa kommer strax över en tredjedel att bli lagförda. SVT Nyheter har tittat närmare på statistiken, som visar att det årligen är 1,4 miljarder passerande fordon vid fartkamerorna, varav två till tre procent kör för fort - alltså 28-42 miljoner fortkörningar. 

Det innebär att under en procent av de som kör för fort vid en fartkamera som bötfälls. Fartkamerornas radar registrerar dock information om trafiken även när kamerorna inte är aktiverade, vilket ingår i statistiken. Vidare poängterar polisen och Trafikverket att det finns fler effekter av fartkameror än bötfällningen. 

- Skulle vi ta in alla överträdelser så skulle det bli en alldeles för stor mängd, vi har inte resurser att hantera det. Verksamheten minskar dödsolyckor och svårt skadade i trafiken, det är ett lyckat verktyg. Samtidigt ska det ses som ett komplement till polisens övriga verksamhet för säkerhet i trafiken, säger Lis-Marie Svonni, tillförordnad sektionschef för polisens enhet för automatiserad trafiksäkerhetskontroll (ATK).

- Det är många som kör väldigt fort på vägarna, sett till hela vägnätet är det 45 procent som håller hastigheten. Men vid mätstationerna håller 95 procent hastighetsbegränsningen, säger Eva Lundberg, verksamhetsansvarig för ATK, vid Trafikverket.

Artikeln ursprungligen publicerad på Vi Bilägares hemsida.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.