Bild
Nästa artikel

Video: Så snabb är viltolyckan

TRAFIK

Nu när älgjakten har börjat rör många djur mer på sig än annars och det finns all anledning att köra med försiktighet. Den här filmen från If visar hur snabbt förloppet oftast är.

En videofilm inifrån bilen visar hur snabbt viltolyckan kan ske. En helt vanlig bilfärd blir plötsligt dramatisk. Hjorten dyker upp från ingenstans och olyckan blir oundviklig. OBS! Filmen kan vara obehaglig för vissa.

- Precis så här går många viltolyckor till. Djuret kommer upp på vägen och som bilförare hinner man inte bromsa. Det snabba händelseförloppet gör även att man kan tappa kontrollen och köra av vägen eller i värsta fall in i mötande fordon. Då är det inte bara djuret som skadas allvarligt, säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

Varje år sker 45 000 viltolyckor i Sverige. Särskilt nu i jakttider är risken högre. Många djur rör på sig och trafiken är intensiv i gryning och skymning.

Tips för att undvika en viltolycka:

- Tänk på hastigheten och kör extra försiktigt i områden där det förekommer vilt.

- Håll utkik även vid sidan av vägen, särskilt där det är mycket träd och buskar.

- Använd alltid helljus när det är möjligt.

- Gryning och skymning är de tider djuren rör på sig mest.

- Tänk på att många djur är flockdjur. Ett djur följs ofta av fler.

Om olyckan är framme - Kör åt sidan. Ring 112. Märk ut platsen. Mer information på www.viltolycka.se
Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.