Nästa artikel
Vildmarksvägen får stoppförbud
NYHETER

Vildmarksvägen får stoppförbud

Publicerad 8 juni 2021 (uppdaterad 8 juni 2021)
Rennäringen lider hårt av turister som stannar på Vildmarksvägen för att ta selfies. Nu införs ett tillfälligt stoppförbud.

Vildmarksvägen på gränsen mellan Jämtlands och Västerbottens län är en spektakulär väg att köra och har därför blivit mångas dröm att få uppleva. I samma område har flera samebyar sina renbetesmarker. I år är det dock så många turister som kör den att det uppstått problem för rennäringen då det är populärt att stanna till och ta selfies med renar eftersom det går en flyttled för renarna över vägen. Just nu när kalvarna är små är renarna extra känsliga för störningar och klarar sig inte utan vajor.

– Det är säkert fem gånger så mycket turister som i vanliga fall och det är kaos här, jag har aldrig varit med om något liknande, sade naturbevakare Håkan Berglund vid länsstyrelsen i Jämtland redan förra året skriver SVT Jämtland.

Det tillfälliga förbudet mot att stanna och parkera fordon på delar av Vildmarksvägen i Stekenjokk gäller under perioden 6 juni till och med den 15 juli i år. Syftet med förbudet är att minska störningar för rennäringen. Det har förekommit att renkalvar fått avlivas efter att ha skiljts från sina vajor och renkalvar har också hittats drunknade till följd av stark stress.

– En dag stod det 50 husbilar på rad som stannat för att titta på renar, samtidigt kom flera hundra renar som skulle över vägen, men husbilarna blockerade vägen helt. Det var helt kaotiskt. Renkalvar skiljdes från sina vajor och i vissa fall fick kalvar (som inte hittade tillbaka till sin vaja) avlivas, säger Håkan Berglund.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.