Nästa artikel
Vildmarksvägen plogad på rekordtid
NYHETER

Vildmarksvägen plogad på rekordtid

Publicerad 5 maj 2018 (uppdaterad 5 maj 2018)
Visserligen öppnar inte sträckan på Vildmarksvägen som går över Stekenjokk, från Leipikvattnet till Klimpfjäll, förrän den 6 juni men den är redan nu färdigplogad. Som mest var snön runt 3,5 meter djup, vilket är ovanligt lite.

Vildmarksvägen, en 50 mil lång och naturskön turistattraherande väg börjar i jämtländska Strömsund, tar sig ringlande över fjället Stekenjokk, in i Lappland till Vilhelmina och sedan tillbaka till Strömsund. Här är vidderna närmast oändliga och vägen lockar alla äventyrslystna, husbilister, motorcyklister och de som föredrar vandring. Men det gäller förstås under den korta sommarsäsongen, under vintern är sträckan över fjället Stekenjokk, från Leipikvattnet till Klimpfjäll, stängd.

Men även kung Bore har en viss förkärlek för vägen som varje vinter täcks av åtskilliga meter snö. De 3,5 meter som årets högstanotering lyder på är inget extremt. De ständiga minusgraderna och blåsten gjorde desutom att snön inte packade sig vilket gjorde plogningen så mycket enklare att den var klar på en vecka mot den tredubbla tiden de flesta andra år. Nu återstår bara breddningen av den plogade vägen och så förstås att återigen ploga efter snöfall och blåst.

Den fascinerande naturupplevelsen som besökarna får späs dessutom på av ett rikt fågelliv och det diskuteras om delar av vägen ska klassas som naturreservat. Har du inte kört den här vägen än har du något att se fram emot!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.