Bild
Nästa artikel

Vilka mått gäller för husbil inom EU?

LÄSARFRÅGA

Vi fick en läsarfråga om han fick köra sin husbil med släp i Spanien när den totala längden på ekipaget är cirka 18 meter. Vi bollade frågan vidare till Transportstyrelsen!

Läsarfrågan vi fick löd:
 
- Vår husbil är 11 meter och med ett stort släp på ca 7 meter så blir det ca 18 meter och jag behöver veta om den totallängden är ok i Spanien.
 
Transportstyrelsen svarade så här:

När det gäller andra länders trafikregler kan Transportstyrelsen inte garantera att vi har helt aktuell information och därför hänvisar vi till det aktuella landets ambassad eller turistbyrå eller till EU-kommissionens sida om trafikregler i olika medlemsländer ”Going abroad” http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_sv.htm
 
Men beträffande tunga fordon i internationell trafik finns vissa gemensamma minimiregler som medlemsländerna normalt godtar oavsett vilka nationella krav som annars landet tillämpar. Dessa regler om vikter och dimensioner i internationell vägtrafik finns i det s. k. minimidirektivet 96/53/EG senast ändrat genom direktiv (EU) 2015/719 och av det direktivet framgår att medlemsländerna ska tillåta internationell trafik med fordon med följande längd, bredd och höjd:
 
Bredd 2,55 m (temperaturkontrollerat fordon, kyl, frys, värme 2,60 m)
Höjd 4 m
Längd för motorfordon 12 m
Längd för släpvagn utom påhängsvagn 12 m
Längd för fordonståg bestående av bil och släpvagn, ej påhängsvagn 18,75 m
Längd för fordonståg bestående av bil och påhängsvagn (ledat fordon) 16,50 m
Längd för buss med 2 axlar 13,50 m
Längd för buss med 3 axlar 15,00 m
Längd för buss med släpvagn 18,75 m
Längd för ledbuss 18,75 m

Med vänliga hälsningar
 
Bo Göingberg
Utredare
Väg- och järnvägsavdelningen, Sektion regelinformation
Transportstyrelsen
Taggar: Nyheter, Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.